Trøndelag-baserte Norcod henter i disse dager inn inntil 250 millioner kroner i frisk egenkapital, og planlegger å søke notering på miniputt-børsen Merkur Market i løpet av året.

– Vi er inne i en viktig prosess, men ser frem til å være ferdig med pengeinnhentingen og noteringen, og igjen kunne fortsette med fullt fokus på drift, sier Hilde Storhaug. Hun leder selskapet fra hovedkontoret i Trondheim.

Comeback for oppdrettstorsken?

Tidlig og midt på 2000-tallet drev flere enn 30 aktører med oppdrett av torsk i Norge. Det var både rene torskeoppdrettere, men også lakseoppdrettere som Marine Harvest (i dag Mowi) og Grieg Seafood – som ville utvide sortimentet.

God bestand av villtorsk i Barentshavet ga imidlertid økte kvoter og lavere markedspriser. Dette kombinert med problemer med produksjonen var en dødelig kombinasjon for oppdretterne, som hadde produksjonskostnader som tidvis var over det dobbelte av salgsprisen.

Lakseselskapene sluttet med torsk, og de rene torskeselskapene gikk konkurs en etter en. Mer enn én milliard kroner ble tapt.

Varm sommer

Norcod har ennå ikke begynt salget av oppdrettstorsken, men har rundt 1,8 millioner fisk i sjøen ulike steder i Trøndelag.

– Sommeren var ekstra varm – det er spennende med tanke på biologi og ny art, men torsken er robust og det har gått veldig bra, sier Storhaug.

– Hvorfor skal dere produsere torsk? Har ikke Norge nok torsk i sjøen?

– Villfiskbestandene er ikke utømmelige. Fortrinnet vårt er at vi kan produsere fersk torsk året rundt. Villfisket er sesongpreget, basert på kvoter. Vi skal ikke erstatte villfisken – vi har et eget produkt – fersk torsk av høyeste kvalitet.

Pengene som de vil hente inn skal hovedsakelig gå til innkjøp og fôring av fisk, men også til utstyr og utbygging av settefiskkapasitet, altså anlegg for klekking og den første vekstperioden for fisken.

Norcod
  • Driver torskeoppdrett utenfor Namsos og Frøya i Trøndelag
  • Største eier er det danske sjømatkonsernet Sirena Group (cirka 18 %). Andre eiere er blant annet brønnbåtgründer Roger Halsebakk gjennom sitt Ronja Capital (cirka 10 %) og danske Artha Kapitalforvaltning (cirka 10 %)
  • Har hentet inn rundt 450 millioner kroner gjennom tre emisjoner. Er notert ved Merkur Markets, hvor det prises til rundt 830 millioner kroner
  • Første slakting ventes våren 2021
  • Har ambisjoner om en produksjon på 25.000 tonn i 2025

Vil opp i 25.000 tonn

I en oppstartsfase har Norcod mål om en årsproduksjon på 6.500 tonn fisk, mens de på lang sikt vil opp i 25.000 tonn. Det vil være langt mindre volum enn store lakseprodusenter som Salmar og Lerøy, men nesten på størrelse med mellomstore produsenter som SinkabergHansen i Rørvik. Selskapet vil imidlertid bli Norges største torskeoppdretter, da det er kun 3–4 aktører som driver med det nå.

Norcod driver torskeproduksjon blant annet utenfor Frøya i Trøndelag. Foto: Norcod/Reuters/NTB Scanpix

En helt annen situasjon nå, mener styreleder

Christian Riber fra det danske sjømatkonsernet Sirena er styreleder i Norcod. Sirena er største eier i Norcod, med rundt 25 prosent.

Riber mener bestemt at torskeoppdrett kan oppnå god lønnsomhet nå, tross de mange utfordringene bransjen hadde tidligere.

– Vi setter ut sjettegenerasjons oppdrettstorsk. Den vokser godt og har lav dødelighet. Torsken vi bruker i dag er mye bedre egnet for oppdrett enn den torsken som ble brukt tidligere, sier han.

Riber vil ikke opplyse om hvilket prisintervall de går ut med på selskapet før kapitalinnhentingen.

Det er meglerhusene ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets som hjelper selskapet med børsnoteringen og kapitalinnhentingen.

Tidligere oppkjøpsfond-ansatte blir torskeoppdrettere

Parallelt med Norcod jobber blant annet nyetablerte Gadus Group med å komme i gang. Bak selskapet står Ola Kvalheim (28) og Tor Olav Seim (36), som i sommer sa jobbene sine i PE-fondet FSN Capital. Med tidligere toppsjef for torskeoppdretter Atlantic Cod Farms Kenneth Brandal (52) skal de nå produsere torsk.

– Vi er tre gründere som har funnet sammen og har sagt opp trygge, godt betalte jobber fordi vi har klokkertro på at torskeoppdrett nå vil bli lønnsomt, sier Kvalheim.

Gadus Group har nylig kjøpt sin første fisk, rundt 200.000 torskeyngel, som nå svømmer i tankene til Ecomarin i Sandnessjøen. Fisken skal settes i sjøen til sommeren, når den er 300–400 gram.

Vil bygge opp næring i hjemtraktene

Gadus Group planlegger å bli et helintegrert torskeselskap som skal selge fileter til europeiske kunder. Produksjon og foredling skal skje ulike steder langs kysten, med tyngdepunkt i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

– Jeg kommer selv fra ei lita bygd utenfor Måløy, og ser hvor mye havbruksnæringen betyr for små kystsamfunn. Vi ønsker at torskeoppdrett skal bygge videre på det, sier Kvalheim.

Tidligere FSN Capital-ansatte Ola Kvalheim (t.v.) og Tor Olav Seim (t.h.) satser på torskeoppdrett. Foto: Odin Jæger

Belgisk familie som hovedeier

De tre gründerne eier 25 prosent av selskapet, mens det belgiske investeringsselskapet FDC Capital eier resten. Investeringsselskapet kontrolleres av familien De Clercq, som har tjent store penger blant annet detaljhandel, eiendom og parkeringsvirksomhet.

– De har gått inn med flere hundre millioner kroner i Gadus Group, og er svært langsiktige eiere, sier Seim.

Han vil ikke tallfeste nøyaktig hvor mye de selv har investert. Selv kommer gründerne hovedsakelig til å legge inn arbeidsinnsats.

– Vi har jobbet med dette kvelder, netter, helger og ferier og gjort et ekstremt grundig forarbeid, sier Kvalheim.

For dem er det viktig med langsiktige eiere.

– Vi har sikker finansiering i lang tid. Vi mener at når du driver med oppdrett og dyrehold, hviler det et svært stort ansvar på deg. Du skal ha kapital slik at du kan garantere dyrene dine godt stell og nok mat. Gadus Group har ingen ytterligere behov egenkapital, vi er langsiktige, og planlegger ikke børsnotering, sier Kvalheim.

This time is different

Torskeoppdretterne mener at situasjonen for torskeoppdrett er helt annerledes nå enn for åtte-ti år siden da hele bransjen i praksis gikk konkurs.

– Det er flere grunner til at vi mener forutsetningene er endret nå, både hva gjelder biologi, marked og teknologisk utvikling, men det viktigste er det fantastiske og langsiktige arbeidet Nofima og Havlandet Marin Yngel har gjort på avl de siste 10–15 årene. Torsken som nå produseres er femte- og sjette generasjon, og helt annerledes enn den «ville» torsken en prøvde å drive oppdrett på tidligere, sier Seim.

De mener også at forrige forsøk på få til norsk torskeoppdrett slet med «mange useriøse aktører som bare ville sette opp et selskap, ta det på børs og cashe inn».

Gadus Group planlegger en produksjon på 2.000 tonn torsk i 2022, økende til 27.000 tonn i 2025.