Senja har kommet litt i skyggen av Lofoten og Vesterålen i debatten rundt fisk og olje. Nå blir olje tema allerede på første dag av de tradisjonsrike Husøydagan på Senja som starter i dag. Arrangørene har samlet et bredt sammensatt panel i et forsøk på å finne ut av om man rett og slett er nær en vellykket sameksistens i en av landets viktigste fiskeriregioner.

Mens oljedebatten er velsignet fri for partipolitikere i disse valgkamptider, så får de sistnevnte til gjengjeld boltre seg i rikt monn på den tradisjonelle fiskeripolitiske debatten i produksjonshallen hos Brødrene Karlsen på lørdag.

I år blir debatten direktesendt her på Fiskeribladet og på NRK2 lørdag ettermiddag. Overføringen et et samabeid mellom Troms Folkeblad og NRK. I panelet stiller sin vane tro landets fiskeriminister, denne gang «kortreist» fra hjemplassen Silsand på andre siden av Senja. Sandberg skal debattere under tittel «kampen om havet» med blant annet de som kanskje er yndlingsmotstanderne i opposisjonen, SVs Torgeir Knag Fylkesnes og Senterpartiets Geir Pollestad.

Kampen om havet» er tittelen på debatten på Husøydagan. Debatten, som erstatter det tradisjonelle fiskeripolitiske seminaret, går av stabelen lørdag kl 14.30 og arrangeres i et samarbeid mellom NRK og Troms Folkeblad.

Men før selve debatten arrangeres et lite vorspiel kl 14.00 på markedet. For å nå den yngre garde samt å dra debatten også ut på sosiale medier vil vorspielet til debatten bli direktesendt på Facebook. NRK Troms og Folkebladet har samlet 60.000 følgere på Facebook, og Facebook-sendingen vil også vises på storskjerm på kaikanten.

Andre som kommer Ingrid Lomelde fra WWF, Ørjan Birkeland fra Statoil, Kjell Giæver fra Arctic Petro, Wenche Cumming fra Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Kurt Ludvigsen fra Fiskarlaget Nord, Tommy Torvanger fra Nergård-konsernet, Jan Høst fra NGU, Salve Dahle fra Akvaplan Niva og Peter Arbo fra Norges arktiske universitet.

Vertskap: Roar og Rita Karlsen på Brødrene Karlsen er som vanlig vertskap for Husøydagan sammen med mor Mathilde som dro arrangementet i gang i 1989. Foto: Arkivfoto Terje Jensen