Mandag kveld kom fire negative prøvesvar på korona-virus. De resterende seks prøvesvarene kommer kanskje i løpet av tirsdagen.

Daglig leder Alf-Gøran Knutsen i det familieeide oppdrettsselskapet i Lurøy kommune på Helgeland er lettet, men fortsatt spent.

- Det er rimelig frustrerende at dette tar så lang tid. Prøver ble tatt onsdag og torsdag i forrige uke og sendt til Universitetssykehuset i Tromsø, som inntil videre er det eneste stedet i Nord-Norge som kan foreta Korona-analyser. Nå er prøvene hos Folkehelseinstituttet i Oslo for verifisering. Vi håper at vi i løpet av dagen kan friskmelde alle for korona, sier han til IntraFish tirsdag.

Skiskyting og Venezia

I slutten av februar var 40 stykker fra Kvarøy Fiskeoppdrett på en fem dager lang blåtur til verdensmesterskapet i skiskyting i Anterselva i Süd Tirol, som ligger i den tysktalende delen av Nord-Italia.

Verdensmesterskapet i skiskyting i Anterselva 2020. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett

25 av de 40 var ansatt i Kvarøy-konsernet, de øvrige ledsagere. Turen nedover gikk via München i Sør-Tyskland. På retur overnattet følget i Venezia, med ankomst om ettermiddagen mandag 24. og avreise tirsdag formiddag.

Tilbake på Helgeland, etter fem dagers festlig samvær, fikk noen i følget feber og hoste - det vil si influensalignende symptomer, og kontaktet lege. Kommuneoverlege Andreas Dyrkjær i Lurøy satte ti av reisefølget i hjemmekarantene.

Hyrer inn vikarer

- Vi har hentet inn vikarer mens 14 av oss sitter i karantene. Folk som jobber med administrasjon, kan jo jobbe hjemmefra, sier Knutsen til IntraFish.

- Er du selv i karantene?

- Nei.

Selskapet har hovedkontor på Indre Kvarøy der det i alt bor rundt 90 personer. Stedet har barnehage, skole, butikk, restaurant, pub og overnattingsmuligheter. Snittalderen ligger rundt 30.

Knutsen og kollegene i Kvarøy Fiskeoppdrett ble i fjor vår landskjente gjennom TV-serien «Sølvrushet» som gikk på TV2. De drøyt 30 personene i konsernet produserer hvert år laks for mer enn en halv milliard kroner.

Hets på sosiale medier

Når endelig svar må bekreftes av Folkehelseinstituttet i Oslo, vil det vil ta en dag eller to ekstra for folkene ute på Kvarøy.

- De ansatte har vist stor forståelse for situasjonen og fulgt legens råd til punkt og prikke. Men det bekymrer meg at enkelte legger så mye i dette og går så langt som til å drive hets av folk på sosiale medier fordi man har vært på reise i et område som er utsatt. Jeg håper at folk kan gå litt i seg selv å tenke seg om to ganger før man skriver eller legger ut slikt basert på spekulasjon, sier Knutsen til IntraFish.

Tar lang tid å få påvist

NRK Nordland meldte mandag ettermiddag at folk i distriktene må belage seg på å sitte lenger i karantene enn folk i byene - på grunn av treg postgang.

– Slik postsystemet i Norge er organisert, er det særlig det å få fraktet ting internt mellom steder i Nord-Norge som tar urimelig lang tid. Det er nok også det som har vært utfordringen i Lurøy, sier Gunnar Skov Simonsen til NRK.

Han er avdelingsleder for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Liten sannsynlighet

«Det er liten sannsynlighet for at dette er Korona-virus … fordi de har oppholdt seg veldig kort tid i risikoområdet, og inkubasjonstiden, det vil si den tid fra man utsettes for smitte til man utvikler symptomer, er veldig kort i forhold til den vanlige tiden det tar å utvikle sykdommen. Lurøy kommune … har tatt prøver av disse personene, og alle er isolert hjemme inntil vi får svar på prøvene», skrev kommuneoverlegen på kommunens hjemmeside på torsdag, samtidig som han oppfordret befolkningen til å unngå panikk, og i stedet ha gode vaner som forebygger smitte.

I går, mandag kveld, skriver Dyrkjær på kommunens hjemmeside at de isolerte i kommunen fortsatt skal være isolerte til kommuneoverlegen får endelige svar på alle ti prøvene: «… men det er selvfølgelig bra for de involverte å vite at det tyder på at prøvene er negative.»

Verdensmesterskapet i skiskyting i Anterselva 2020. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett

Karantene på fôrflåte

Nettavisen iFinnmark melder at tre personer er i karantene på en fôrflåte ved Hammerfest.

- De utfører jobb som normalt, men er samtidig i karantene. Én av dem har vært på reise i ett av områdene som er rammet av Korona-viruset. Vedkommende er testet og vi venter på prøveresultater, sier kommunikasjonssjef Astid Aam i Cermaq Norway til IntraFish.

Ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) i Hammerfest sier at de tre har det bra.

- Men vi må avvente og se hvordan det går, sier hun til iFinnmark.

Hver fjerde nordmann

I en artikkel i Dagens Næringsliv går det fram at korona-viruset sannsynligvis vil være i omløp i Norge i nesten to år. Det kan komme til å smitte hver fjerde nordmann.

Om morgenen tirsdag 3. mars var tallet på smittede oppe i 32 personer i Norge. Flere hundre personer holdes i karantene over hele landet, for å forsikre seg om at det ikke sprer seg videre.

– Med korona-viruset er dødeligheten 5–10 ganger så stor som ved vanlig influensa, sier professor og overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, til Dagens Næringsliv.

Symptomene hos mange er tilnærmet lik en vanlig forkjølelse eller influensa.

I Norge kommer som oftest vanlig influensa i løpet av vinterhalvåret, det vil si fra desember til mars.

LES OGSÅ:

Havfarmen til Nordlaks rammet av coronaviruset

Venter godt oppmøte på NASF - tross korona-uro

NASF–konferansen kjører som planlagt, men tar forholdsregler for å hindre coronasmitte

Coronaviruset påvirker laksemarkedet: – Prisene faller mellom 10 og 20 kroner avhengig av størrelsen på laksen

Italienske laksekjøpere avventende – men ingen panikk

Litt oppsving i Kina-etterspørselen etter laks

Fortsatt prisfall på laks i nær alle kiloklasser

Lakseeksporten til Kina stuper

Mowi har stengt prosesseringsanlegg i Shanghai på grunn av virusfrykt

Sjømatrådet stenger Kina-kontoret sitt

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.