Det bekrefter regjeringen i en pressemelding mandag formiddag.

– Fiskeridirektoratet forvalter rammebetingelsene for en stor og viktig eksportnæring. Med Frank Bakke-Jensen får vi en fiskeridirektør med stort engasjement for sektoren og erfaring fra både lovgivende og utøvende myndighet. Det har vært en prosess hvor mange kandidater har vært vurdert, med bistand fra et rekrutteringsbyrå. Bakke-Jensen har kommet ut som den anbefalte kandidaten gjennom denne prosessen, sier næringsminister Iselin Nybø i meldingen.

Det var avisen iTromsø som i dag først erfarte at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ville bli utnevnt som ny direktør for Fiskeridirektoratet.

Settestatsråd

Nybø var oppnevnt som settestatsråd for statsråd Odd Emil Ingebrigtsen i forbindelse med saksbehandlingen av søknadene til stillingen som fiskeridirektør. Ingebrigtsen meldte seg inhabil på grunn av sitt bekjentskap med Bakke-Jensens ektefelle.

– Vi får en fiskeridirektør med lang og bred erfaring fra kommunalt til internasjonalt nivå, og med solid forståelse for det norske styringssystemet. Bakke-Jensen har et stort nettverk på alle nivåer og solid innsikt i de marine næringene, sier Nybø i dagens pressmelding.

Får vikar i første omgang

Frank Bakke-Jensen er 55 år og er Norges forsvarsminister. Han fortsetter som statsråd. Bakke-Jensen kan heller ikke tiltre som fiskeridirektør så lenge han er innvalgt på Stortinget.

– Jeg har store, viktige saker å gjennomføre som forsvarsminister, og nå er min kapasitet fullt og helt konsentrert om forsvarspolitikk. Samtidig er jeg fra Båtsfjord, og sjømatnæringa er en del av mitt DNA. Det kommer en dag da jeg ikke lenger er statsråd, og da ser jeg frem til å bruke krefter på fiskerinæringen. Jeg har et brennende engasjement for kysten, sjømatnæringen og lokalt næringsliv, sier Bakke-Jensen i pressemeldingen.

Nåværende direktør for Statistikkavdelingen i Fiskeridirektoratet, Per Sandberg, blir konstituert som fiskeridirektør inntil en vikar er ansatt.

Andre aktuelle

Da Fiskeribladet omtalte søkerlisten tidligere i sommer, ble Siri Meling, regiondirektør for Fiskeridirektoratet i sør, utpekt som en favoritt til stillingen av flere kilder Fiskeribladet snakket med.

Det var totalt 16 kandidater som søkte på stillingen tidligere i sommer - Bakke-Jensen stod ikke på søkerlisten og det var heller ingen søkere som var unntatt offentlighet.

Nåværende fiskeridirektør Liv Holmefjord som har base på Fiskeridirektoratets hovedkontor i Bergen, har sittet i jobben siden 2008, gjennom to åremålsperioder på seks år.

Bakke-Jensen har før han ble statsråd vært Høyres fiskeripolitiske talsperson på Stortinget. Han har også tidligere vært aktuell for posten som fiskeriminister i Solbergs regjering.

Her kan du lese mer om forhistorien rundt ansettelsen av ny fiskeridirektør: