Den enstemmige dommen i saken mot Sund Laksepakkeri og Sund Laks falt fredag formiddag. Den har pågått i nesten fire uker, fra 20. mai til 13. juni.

- Fagbevegelsen har fått fullt medhold i at motparten har brutt fortrinnsrett ved ansettelse etter konkurs, samt diskrimineringsforbudet mot fagorganiserte arbeidere, sier LO-advokaten til IntraFish.

- Er dette en dom mot sosial dumping?

- Det er ikke en rettslig term, så det er ikke et ord jeg vil bruke, men man kan jo kalle det det, sier LO-advokaten.

Han har ført saken sammen med sin kollega Edvard Bakke på vegne av 45 polske fagorganiserte arbeidere og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Sund Laksepakkeri og Sund Laks er dømt til å betale til sammen 4,5 millioner kroner i oppreisning til de 45 saksøkerne. Det blir et flatt beløp på 100.000 kroner på hver.

I tillegg er selskapene dømt til å betale arbeiderne til sammen rundt 13 millioner kroner for økonomiske tap. Beløpene til den enkelte varierer mellom 117.000 kroner og 326.000.

De to laksebedriftene må også betale saksomkostningen på 2,1 millioner kroner.

- Dette er fantastisk, men dommen er jo helt fersk, så jeg har ikke fått lest grundig gjennom den ennå. Men det ser ut til at vi har vunnet full seier på alle punkter, sier første nestleder Jarle Wilhelmsen i NNN til IntraFish.

Han poengterer at dommen slår fast at fagforeningsknusing ikke er lov i Norge.

IntraFish har ennå ikke lyktes i å komme gjennom på telefon til motpartens advokat, Dag Borgen Nødtvedt i advokatfirmaet Stiegler WKS i Bergen.

Spørsmålet er om de vil anke dommen.

[Advokat Nødtvedt sendte fredag ettermiddag ut en pressemelding.]

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.