To av Norges største lakseprodusenter må sette sin lit til at oppdrettsvirksomhet i Chile og Canada kan betjene det amerikanske markedet etter at president Trump i natt bestemte seg for å stenge flytrafikken fra Europa i håp om å stoppe spredning av covid-19 viruset inn til USA.

Rundt 70 prosent av Grieg Seafood sitt USA-marked kommer allerede direkte fra Canada, og økt utslakting fra selskapets oppdrettsanlegg i British Columbia denne våren vil sørge for økning av dette tallet. Det opplyser kommunikasjonssjef i Grieg Seafood, Kristina Furnes, til IntraFish.

Større fleksibilitet med spredt produksjon

Når det gjelder resten av USA-produktene fra Grieg, som kommer via fly fra Norge og Storbritannia, så er selskapet i dialog med sine transportører med tanke på å finne løsninger på situasjonen framover. For øvrig sier Grieg at de er fornøyd og takknemlig for å ha spredt produksjon i en tid med kraftige reiserestriksjoner:

– Generelt sett så ser vi at det å ha produksjon i flere regioner og på flere kontinenter øker vår fleksibilitet og reduserer risikoen med logistikk-utfordringer i denne krevende situasjonen, sier Furnes til IntraFish.

«Overraskende sterkt» europeisk marked

Cermaq titter også i retning av kanadisk og chilensk oppdekking av markedet, dersom europeiske flyselskaper kansellerer flyvninger. Kommunikasjonsdirektør i Cermaq, Lise Bergan, opplyser dette til IntraFish, men understreker at kun fem prosent av selskapets USA-laks kommer fra Cermaqs norske produksjon.

Majoriteten av Cermaqs norske produksjon går dessuten forbi norske flyplasser og fraktes med trailere til London til flighter derfra. Flytrafikken derfra er ikke påvirket av Trumps beslutning.

Selskapet har også en «buffer» i form av et «overraskende sterkt» europeisk marked sier Bergan. Her er en svak norsk krone drahjelp, og bidrar til at eksporten er på nivå med fjoråret.

Ikke så mye går ut av Oslo lufthavn

Avinor opplyser til IntraFish at det meste av sjømaten som eksporteres til USA går via Storbritannia. De estimerer at det i 2019 ble eksportert kun 8.000 tonn av totalt 51.000 tonn til USA via Oslo lufthavn.

Les også: