Giek
  • GIEK het tidligere «Garantiinstituttet for eksportkreditt», og er et norsk forvaltningsorgan underlagt Nærings- og fiskeridepartementet.
  • GIEKs formål er å fremme norsk eksport gjennom å stille garantier på vegne av staten.
  • GIEK har en portefølje på rundt 90 milliarder kroner

Offshore-anlegget skal ligge utenfor Kvaløya i Tromsø kommune, mens smoltanlegget skal bygges i Dåfjord i Karlsøy kommune.

– Vi er svært tilfreds med at GIEK har bidratt til finansieringen av våre to viktige utviklingsprosjekter som muliggjør at norsk oppdrettsnæring og Norway Royal Salmon kan bidra med å øke produksjonen av sunn og miljøvennlig sjømat, sier NRS' finansdirektør Ola Loe i en melding fra GIEK.

GIEK skriver at de har gitt garantier for 4,8 milliarder kroner til sjømatnæringen i år. Salmar og Nordlaks er blant de andre som har fått garantier.

– Vi har aktivt prøvd å gjøre tilbudet vårt bedre kjent i sjømatnæringen og er glad for å bidra til å styrke norsk eksport og sysselsetting i regionen, sier administrerende direktør Wenche Nistad i GIEK i meldingen.

Fisk i anlegget til sommeren

Danske Bank er også med på finansieringen av Arctic Offshore Farming.

Anlegget er under bygging hos Fosen Yards i Tyskland, og består av to merder som kan ha inntil 3.000 tonn laks per merd. Planen er å ha fisk i merdene vår eller sommer 2021.

Smoltanlegget i Dåfjord skal kunne produsere inntil 10 millioner smolt med en snittstørrelse på 400 gram. Aqua Optima har hovedkontrakten på anlegget.

Byggestart var september 2019, og produksjon av smolt begynner tidlig i 2021. Første utsett av settefisk fra anlegget er planlagt høsten 2021.

Fikk åtte tillatelser

Norway Royal Salmon (NRS) fikk tilsagn om åtte utviklingstillatelser til sitt konsept «Arctic Offshore Farming» i mars 2018. Det nedsenkbare offshore oppdrettsanlegget er spesielt dimensjonert for værharde områder.

Plasseringen av anlegget har vært en het potet i Troms i flere omganger og lokale fiskere har protestert på den tenkte beliggenheten, før den ble endelig avgjort i november i fjor.