I andre kvartal tok selskapet nye avsetninger på 155 millioner kroner for erstatninger og juridiske kostnader knyttet til pågående saker om påstått ulovlig prissamarbeid.

– Det er avsetninger knyttet til saker i USA og Canada. Samtidig understreker vi at vi ikke påtar oss noe skyld, sier konsernsjef Andreas Kvame. Særlig mer vil han ikke si om saken, men viser til en note i kvartalsregnskapet.

Seks norske selskaper

Klokken 17:30, onsdag før Kristi himmelfartsdag, sendte flere norske selskaper ut likelydende pressemeldinger. Der ble det informert om et forlik med amerikanske laksekjøpere som hadde gått til søksmål for angivelig å ha betalt for mye for laks gjennom flere år.

Forlik med amerikanske laksekjøpere
  • Amerikanske aktører påstår at norske lakseprodusenter over flere år har drevet ulovlig markedssamarbeid og prismanipulasjon, blant annet ved å selge til egne datterselskaper til oppblåste priser, og dermed manipulert nøkkelprisen Nasdaq Salmon Index som ofte brukes som referanse i kontrakter
  • De norske aktørene som betaler i forliket er: Mowi, Lerøy Seafood Group, Salmar, Cermaq, Grieg Seafood og Bremnes Seashore. Alle benekter at de har gjort noe ulovlig
  • De saksøkte som deler erstatningen er Euclid Fish Company, Euro USA, Schneider's Fish and Sea Food samt The Fishing Line, aktører som alle har importert norsk laks. Deres advokater får inntil 30 prosent av forliket på 85 millioner dollar, fremgår det av et offentliggjort dokument fra domstolen i Florida
  • Hva de ulike aktørene betaler og mottar er ikke offentlig kjent, men det skal beregnes etter en nøkkel basert på hvor mye fisk de har handlet i gjeldende tidsperiode
Kilde: Pressemeldinger, forlik fra United States District court Southern District of Florida

Selskapene Bremnes Seashore, Cermaq, Grieg Seafood, Lerøy Seafood Group, Mowi og Salmar var alle med på forliket som totalt var på 85 millioner dollar (cirka 830 millioner kroner). Fordelingen mellom selskapene er ikke offentlig kjent, men det skal ifølge rettsdokumentene være basert på en nøkkel hvor en går ut fra omsetning til USA i den berørte perioden. Avsetningene til Grieg Seafood skal vært knyttet til dette forliket.

– Forliket representerer ingen innrømmelse av ansvar eller skyld, skrev selskapene i meldingene.

Sakskomplekset er omfattende, og langt fra over.

– Dette er første tegn til bevegelse i sakskomplekset som også omfatter etterforskning av Europakommisjonen i EU og tilsvarende søksmål i Europa, straffesaker med foretaksgebyr og potensielt personstraff i USA, søksmål i Canada og trolig også flere søksmål i USA, sa advokat Odd Stemsrud i advokatfirmaet Grette etter forliket ble kjent.

Betydelig

Grieg Seafood rapporterte tirsdag morgen om sitt sterkeste andre kvartal noensinne, godt hjulpet av de ekstraordinære lakseprisene.

– Det har vært eksepsjonelt gode priser, men vi har også hatt en veldig god biologisk prestasjon i sjø, sa konsernsjef Andreas Kvame under dagens presentasjon.

Både i Finnmark og Rogaland fikk selskapet høyere driftsmargin per kilo enn kostnader per kilo.

– Det kan vi leve godt med, sa Kvame med et smil om munnen.

I Finnmark oppnådde selskapet i snitt en salgspris på 93,6 kroner per kilo laks. Driftsresultatet ble på hele 53 kroner per kilo.

Det ekstraordinært sterke laksemarkedet gjorde at selskapet valgte å slakte ut en del laks før opprinnelig planlagt.

Operasjonelt driftsresultat i kvartalet ble totalt 986 millioner kroner, omtrent en dobling fra året før.

Lavere lakseprisen ved utgangen av kvartalet enn ved inngangen av kvartalet, samt avsetningen på 155 millioner kroner til søksmålene, gjorde at rapportert driftsresultat ble 747 millioner kroner.

– Kostnadene med rettssakene i Nord-Amerika er betydelige, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Lerøy Seafood Group, Mowi og Salmar publiserer sine rapporter for andre kvartal senere denne uken. Bremnes Seashore og Cermaq ikke er børsnoterte.

Grieg Seafood
  • Børsnotert lakseselskap med produksjon i Norge og Canada. Hadde tidligere virksomheten på Shetland, men den ble solgt i 2021
  • I Norge har selskapet produksjon i to regioner, Rogaland og Finnmark, mens det i Canada produserer fisk i British Columbia og bygger opp virksomhet i Newfoundland
  • Hovedkontoret ligger i Bergen
  • Grieg-familien fra Bergen eier rundt halvparten av selskapet, mens Folketrygdfondet er nest størst eier med knapt fem prosent

– Møter en vegg

Grieg Seafood meldte tirsdag også om generelle kostnadsøkninger.

– Alle er klar over at det er en viss inflasjon, noe vi ser blant annet på fôrprisene. I Grieg Seafood har vi tatt et valg om at vi ikke vil ha fôringredienser fra Russland eller Hviterussland, og vi berømmer fôrselskapet Biomar som tidlig tok et klart standpunkt her, sier konsernsjef Kvame.

Fôret utgjør typisk rundt halvparten av kostnadene i lakseoppdrett.

Andreas Kvame er toppsjef i Grieg Seafood. Her avbildet i Bergen tidligere i sommer. Foto: Eivind Senneset

Ifølge Kvame jobber selskapet kontinuerlig med å øke produktiviteten og effektiviteten.

– Samtidig møter vi en vegg når det gjelder ekstern påvirkning av kostnader. Det handler om energi, drivstoff og lignende. (..) Det er som å slott mot ei vindmølle. Det drar på.

Digitalisering og bedre integrering av operasjoner i verdikjeden er også stikkord for å redusere kostnadspresset.

– Hvordan påvirkes dere av de høye strømprisene?

– Vi har i all hovedsak sikret oss ganske tidlig. Vi er store i Finnmark, og der er absolutt ikke strømregningen noe som har tatt knekken på oss. Men generelt er kostnadsøkning en bekymring, avslutter Kvame.

Grieg Seafood-aksjen faller nær 5 prosent på Oslo Børs tirsdag formiddag.

- Det var sterke resultater for andre kvartal, og selv om guidingen for slaktevolum i 2022 kommer litt ned, forventer vi å øke estimatene våre noe etter rapporten, sier aksjeanalytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets. Han er litt overrasket over den svake aksjekursutviklingen tirsdag formiddag