Det opplyser arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i et skriftlig svar til SV-representant Kirsti Bergstø, publisert på Stortingets nettsider. Saken er også omtalt blant annet av E24 og DN.

Sjømatnæringen har særlig gunstige regler, som gjør at Nav tar regningen fra dag en når ansatte blir permittert. I andre næringer har arbeidsgiver i lønnsplikt i de 15 første dagene. I tillegg har ikke ansatte i sjømatnæringen tre ventedager før de får dagpenger ved permittering.

– Direktoratet har anslått bruttokostnaden for staten av at Nav betaler dagpenger til de permitterte i stedet for at arbeidsgiver betaler lønn i begynnelsen av permitteringer, slik lønnspliktperiodene var i denne perioden. Beregningene for de fire årene 2018 – 2021 summerer seg til om lag 15 mill. kroner, skriver statsråden.

Hun understreker at overslaget er svært usikkert, og basert på en rekke forutsetningen.

– Det er ikke tatt hensyn til skatter, avgifter eller andre ordninger. Det er tatt hensyn til at enkelte permitteringer er blitt avsluttet før arbeids¬giverperioden ille vært ferdig, skriver hun.

Videre heter det:

– Beregningene er gjort for den delen av fiskeindustrien som mottar råvarer fra oppdrett. Direktoratet har anslått at oppdrettsnæringen utgjør 30 prosent av de permitterte i fiskeindustrien.

Kritisert ordning

Næringens unntak fra permitteringsreglene har også kommet i søkelyset og blitt kritisert fra flere hold – særlig i lys av de varslede permitteringene som følge av mulig stans i foredling som følge av usikkerhet fra grunnrenteskatten.

– Permitteringer skal skyldes forhold som er utenfor bedriftens kontroll, uavhengig av næring. I mange av tilfellene der det nå er varslet permitteringer er det samme eierskap av de som styrer oppdrettet og de som tar imot fisken på slakteriene. Så sier næringen at de har faste permitteringer hvert år på grunn av lavere slaktevolumer. Det synes ikke jeg høres ut som uventede forhold utenfor bedriftens kontroll. Det vi lurer på da er om Nav har vurdert det, og hvordan, sa direktør ved Frischsenteret, Simen Markussen, til DN nylig.