– Dette er absolutt positive nyheter. Samtidig har vi forståelse for at kinesiske myndigheter må ha noe tid for å jobbe seg gjennom saken, sier Anders Nordøy Snellingen til IntraFish. Han jobber med globale operasjoner i Norges sjømatråd.

Tidligere i dag la det statseide kinesiske nyhetsbyrået Chinanews.com ut en melding hvor en visedirektør ved «Center for Disease Control and Prevention» slår fast laksen på Xinfadi-markedet i Beijing må ha fått viruset etter den kom på markedet. Sjømatrådet har en oppdatert nyhetssak om temaet.

Enighet

Norges fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sa på en konferanse onsdag at de var kommet til en enighet med kinesiske myndigheter om saken.

Han har vært i kontakt med kinesiske myndigheter om saken.

Var redd for spredning

Både Sjømat Norge og andre aktører har fryktet at den angivelige linken mellom laks og korona kunne spre seg fra Kina til andre markeder.

– Saken har fått ekstrem spredning i resten av verden, først og fremst fordi det er et nytt koronautbrudd i Beijing. I noen av saken er det også det med laks nevnt, og vi overvåker mediebildet tett. Der hvor ting ikke er gjengitt riktig forsøker vi å få rettet opp, sier Snellingen.

– Har det vært markedsreaksjoner i andre land?

– Vi har fått meldinger fra ulike deler av verdikjeden om dette, men i mange av disse markedene har nasjonale eksperter vært tydelige på hva de mener om påstått smitte via laks og annen mat.

Snellingen mener at den nye meldingen fra Kina «vil ta brodden ut av denne saken».

– Men hører kinesiske konsumenter på offisielle råd? Selv om ekspertene sier det er trygt å spise laks, blir det ikke solgt noe om en feilaktig oppfatning får satt seg?

– Vi mener at de vil høre på sine myndigheter, som nå sier det samme som WHO og andre lands myndigheter.

Snellingen sier at de foreløpig ikke har fått meldinger fra norske eksportører om endring i situasjonen i Kina.

– Laks kommer fortsatt inn til andre deler av Kina, mens det er utfordringer med logistikken rundt Beijing, sier han.

Ifølge en rekke internasjonale aviser har en rekke flyvninger til og fra Beijing blitt kansellert de seneste dagene.