Konstituert viseadministrerende direktør Beate Grønnevik meldte 28. desember om hendelsen på anlegget deres. Til sammen døde 32.000 torsk med snittvekt på cirka 1,5 kilo. De mistenkte at det var hydrogensulfid-forgiftning som var årsaken. Det har de nå fått bekreftet.

– Det viser seg nå at årsaken til fiskedød i karene var knyttet til hydrogensulfid som dannet seg i systemet. Dette var en følge av at oppdrett av torsk krever lavere strømhastighet enn oppdrett av laks. Strømhastigheten ble dermed lavere enn sedimentasjonshastigheten for organisk materiale, noe som førte til avleiring og dermed produksjon av hydrogensulfid, melder selskapet selv i en pressemelding.

Fra laks til torsk

RAS-pilot anlegget ble bygget i 2020 som et utviklingsanlegg i mindre enn kommersiell skala. Her har målet vært å få kunnskap om oppdrettsteknologi, men natt til tirsdag 27. desember døde nesten all torsken i anlegget. I etterkant var Grønnevik klar på at de ville fortelle om årsaken når den var klar, slik at flere kunne lære av hendelsen.

Havlandet RAS Pilot
  • Et pilotanlegg for landbasert oppdrett av laks og torsk.
  • Anlegget ligger i Florø.
  • Selskapet har mange års erfaring med landbasert oppdrett.

Før den tid hadde anlegget over to år kjørt to vellykkede produksjoner av laks frem til slakt. Dette var første gang de skulle prøve det samme på torsk. Planen var egentlig å slakte fisken sommeren 2023.

Havlandet viser til at torsken krever en lavere strømhastighet enn laksen. Men det førte i dette tilfeller også til at det dannet seg en sedimentasjon av organisk materiale i et lite område i karet. Det var her det oppsto hydrogensulfid.

Gir ikke opp

Grønnevik la ikke skjul på at det var en tung dag for de ansatte da de kom på jobb 27. desember og så hva som hadde skjedd.

– Dette preger de ansatte som hver dag arbeider for god fiskevelferd, sa hun til Intrafish i romjulen.

Havlandet satser på RAS-teknologi og understreker i pressemeldingen at de ikke har gitt opp troen på denne teknologien videre tross den tragiske hendelsen i romjulen.

– Oppdrett av fisk ved bruk av RAS teknologi er helt sentralt i Havlandet sin strategi. Vi har ikke mistet troen på de store mulighetene som ligger i denne teknologien. Problemet med sedimentering ved lavere strømhastighet er i ferd med å bli utbedret slik at dette ikke skal kunne oppstå i kommersielle anlegg.