– Bedriftene tar som oftest inn lærlinger de har hatt på utplassering, kjenner fra før og er fornøyd med, forteller hun til IntraFish.

Foto: Erik Dyngeland

Nygård startet i fjor høst læretiden hos Helgeland Smolt i Sundsfjord. Her hadde hun vært utplassert mens hun gikk VG2 akvakultur og hatt sommerjobb, og var en av flere bedrifter hun hadde søkt om læreplass hos.

– Jeg ble kontaktet av Opplæringskontoret en stund etter at jeg hadde søkt, der jeg fikk beskjed om at de ville tilby meg læreplass her. Egentlig hadde de kontakt med en annen lærling, men personen hadde sagt ifra seg plassen. På den måten var jeg heldig som klarte å få meg læreplass i en bedrift, som jeg både var kjent i og trivdes i, forteller hun.

Tok sjansen

Sykdom holdt imidlertid på å sette stopper for 20-åringens planer om læreplass og fagbrev.

– Jeg fikk kyssesyken, og i en periode var jeg ikke på skolen. Sykdommen gjorde at jeg ofte var utslitt, og både jeg og rådgiveren var usikker på hva jeg burde gjøre. Min plan var å ta læretiden og studere videre, forteller hun videre. Etter hvert ble hun i bedre form og tok sjansen på å søke om læreplass.

– Det var dette jeg ville og følte var best. Jeg tenker jeg kan bruke læretiden på å finne ut hva jeg vil videre etterpå.

Røkting er en krevende jobb, som krever et trent øye for å se om fisken spiser, vokser og trives. Foto: Alf Fagerheim

Godt rustet

Til daglig har hun ansvar for å røkte flere hundre tusen fiskeyngel, som svømmer rundt i karene på anlegget. Men arbeidsdagene er varierte og hun har hele tiden noe å henge fingrene i.

– Det er alltid noe å gjøre her. Bortsett fra selve røktingen, veiing, sortering, vaksinering og levering av fisken, må vi gjøre vanlig vedlikehold, som vasking og skift av fôrslanger, sier hun og ser utover karene med yngel. Røkting er en krevende jobb, som krever et trent øye for å se om fisken spiser, vokser og trives.

Som lærling har hun også en god del teorioppgaver hun skal gjennom i opplæringsplanen, i tillegg til å delta på alt av drift og håndtering av fisken.

– Alt dette gjør at man er godt rustet til dagen man skal ta fagprøven. For meg betyr fagbrevet at jeg har et bevis på at jeg faktisk kan jobben, og kan kombinere teori og praksis.

Helgeland Smolt ligger idyllisk til innerst i Sundsfjord i Gildeskål kommune, Nordland. Foto: Alf Fagerheim

I stadig utvikling

Ingrid valgte å utdanne seg innen akvakultur, ved Meløy vg. skole avdeling Inndyr, og tok i tillegg VG3 Studieforberedende i Mosjøen, før hun søkte om læreplass. En utdanning hun ikke angrer på i dag.

– Jeg synes det er veldig spennende å være lærling i akvakultur. Næringen er i stadig utvikling, og det er alltid ny kunnskap vi må ta til oss. Bare i den tiden jeg har vært utplassert og lærling her i Sundsfjord har det skjedd en god del endringer på anlegget. Det er spennende å være med på utviklingen og se forandringer skjer, sier hun til IntraFish.

Rengjøring og vedlikehold, i tillegg til røkting og håndtering av fisken, er daglige oppgaver for Ingrid på smoltanlegget. Foto: Alf Fagerheim

Muligheter

Da Ingrid Nygård søkte seg som lærling hadde hun egentlig en plan om å studere fiskeri- og havbruksvitenskap ved Universitetet i Tromsø etter at hun har tatt fagbrevet. Etter halvveis læretid er hun nå usikker, men å ta fagbrevet er prioritet nummer en.

– Det finnes mange ulike muligheter innen næringen, enten innen fôr, vannkjemi, fiskehelse eller som operatør, så det er vanskelig å velge hva jeg egentlig vil. Jeg har lyst å lære enda mer, men mye avhenger om jeg blir tilbudt jobb eller ikke. Læretiden er en veldig fin måte å finne ut hva man jobbe med videre, siden man får være med på så mye forskjellig, sier Ingrid.

Hun har ikke lyst å legge muligheten for videre studier fra seg, og ser ikke bort fra muligheten om å kombinere jobb og studier.

– Jeg har heldigvis enda noen måneder igjen til jeg må bestemme meg.

Les om flere unge i havbruksnæringa:

Sofie har jobba på anlegg sidan ho var 15 år – no har ho tatt fagbrev: – Utruleg kjekt

Stian fikk sommerjobb på brønnbåt som 15-åring. Nå er han matroslærling på Rostein-båt