«NORWEGIAN GANNET»
  • Rederiet Hav Line eier slaktebåten «Norwegian Gannet» som henter laks fra norske oppdrettsanlegg, slakter om bord og seiler direkte til Danmark hvor fisken leveres ved selskapets terminal i Hirtshals
  • Båten er 94 meter lang og har 16 sløyelinjer
  • «Norwegian Gannet» er den eneste slaktebåten som går fra Norge til utlandet. Konseptet var omstridt og skapte splid både i sjømatnæringen og politisk.
  • Partene har møttes i retten etter rederiet Hav Line gikk til søksmål mot staten. Mens de ventet på at ankesaken skulle opp, fikk rederiet dispensasjon til eksport i ti år, og trakk dermed anken.
  • EØS-avtalen forhindrer Norge i å nekte eksport av produksjonsfisk for å beskytte arbeidsplasser – men en nekter eksport for å sikre norsk laks' omdømme i utlandet

Det opplyser Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i en melding onsdag.

Dermed kan de fortsette driften som de ønsker, med å hente laks på Vestlandet som de tar direkte til Danmark. Striden går på om de får, som i dag, sortere ut såkalt produksjonsfisk der, for så å ta den tilbake til Norge for feilretting.

Dette har rederiet hatt en dispensasjon til å gjøre. Rederiet har søkt om en forlengelse på ett år, men fått avslag. Saken er påklaget, og skal nå behandles av Kongen i statsråd.

«Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet å forlenge den eksisterende midlertidige dispensasjonen fram til saken blir behandlet av Kongen i statsråd», heter det i dagens melding.

Som IntraFish nylig skrev, sto rederiet i fare for å måtte stanse aktiviteten sin 1. juli, til tross for at de vant frem på det viktigste punktet i søksmålssaken i Bergen tingrett. Departementet har sagt at de vurderer å anke dommen.

Hav Line glad for avklaring

Styreleder Carl-Erik Arnesen i Hav Line er fornøyd.

- Vi er glad for å ha fått en avklaring, selv om det kom vel sent. Vi har ansvar i forhold til kunder, ansatte og aksjonærer, og det er nå kun en uke til dispensasjonen vår ville ha gått ut, sier han til IntraFish.

Nå er det «business as usuall» for slaktebåten.

- Vi er ikke overrasket over dagens melding, gitt dommen fra Bergen tingrett, sier han.

IntraFish har så langt ikke fått tak i statsråden for utfyllende kommentarer.