Hun og de sju andre sjømatambassadørene fra Nordland fikk gode tilbakemeldinger da de besøkte flere ungdomsskoleklasser i hovedstaden sist måned.

– Flere ungdommer har kontaktet oss på Instagram-kontoen vår for å høre mer om hvor det finnes skoler, hvilke muligheter som finnes og lignende, etter at vi var i Oslo, forteller Frida. Hun er selv elev ved Meløy videregående skole, og sikter mot en framtid i havbruksnæringen.

Opplevelsen som ambassadør for fiskeri- og havbruksnæringen har vært positiv, og hun både håper og tror at noen av elevene de møtte på sin ungdomsskoleturne fattet interesse for å velge yrkesfag – og kanskje en framtid i marine næringer.

Interesse

– Noen klasser og elever var selvfølgelig bedre forberedt enn andre, men jevnt over synes jeg vi fikk mange gode spørsmål og gode tilbakemeldinger fra ungdommene. De var interesserte i å høre hva vi hadde å fortelle, sier Frida.

Frida Kristin Johansen er en av nordlendingene som satser på en havbruksutdanning. Foto: Privat

– Vi måtte forklare ganske mye, men vi føler at vi fikk beskrevet ganske godt hva som finnes av muligheter, sier hun.

Mens Frida satser på havbruksutdannelse, er kjæresten Elias Volden fast bestemt på å bli fisker. Han er også ambassadør, og forteller at spørsmålet de fikk flest ganger fra Oslos unge var hvor mye man kan tjene på å jobbe i fiskeriene. Tidligere i år omtalte for øvrig IntraFish den høge lærlingelønna i havbruk.

I Røst

Når Fiskeribladet snakker med Elias er han på Røst, der han jobber et par uker på en juksabåt:

– Jeg er ikke overbevist om at det er så mange som kommer til å søke på fiskeri- eller havbruksutdanning blant de vi møtte. Men vi fikk i hvert fall gitt dem et innblikk i skolevalg og hva næringen kan tilby, sier Elias.

Kanskje noen blir nysgjerrige og vil undersøke videre på egen hånd. For ham selv er det drømmen om et fritt yrke, der han kan styre sin egen tid som frister mest.

Her er de åtte elevene og lærlingene fra Meløy videregående skole som sist måned reiste ned til Oslo for å møte ungdommer der. Foto: Privat

Marine Takeover

Det er Kunnskapssenteret og opplæringskontoret Kigok i Gildeskål som står bak prosjektet Marine Takeover, der unge fiskeri- og havbruksambassadører utfordres i å markedsføre de marine næringene. Og ambassadørene er ikke ferdige med jobben, selv om de er tilbake i hverdagen i Nordland.

– Vi har gjort evalueringer i etterkant, og sett på hva vi kunne gjort annerledes og bedre, forteller Frida. Og for kjæresteparet fra Helgeland har det også blitt ambassadøroppdrag på hjemmebane.

– Vi fikk fortelle om skolen vår og mulighetene i Brønnøysund og Sømna. Og det blir sikkert flere muligheter, tror Elias, som trives i rollen som ambassadør.

IntraFish gjør oppmerksom på at denne saken ble skrevet før koronatiltakene grep om seg, og at de videregående skolene også i Nordland er stengt i forbindelse med koronaviruset.

Les også: