Fortsatt blir det en karrieredag der åtte sjømatbedrifter har stand for å presentere seg for havbruks- og fiskeristudentene ved Nord universitet i Nordlands fylkeshovedstad. Og fortsatt blir det konferanse, men ikke så omfattende som før. Antallet deltakere blir redusert fra 300 til 200.

Arrangementet er rettet inn mot studenter, men alle får kjøpe billett, hvis der er noen igjen.

– Arrangementet blir for mange studenter et første møte med næringa, sier Samson Steindal Vonen til IntraFish.

Han leder Havets Døgn 2020 og har med seg et arrangementsstyre på ytterligere seks personer. De tilhører alle studentforeningen Nugla ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur, som til sammen har rundt 800 studenter.

Vonen går nå andre året ved Havbruksdrift og ledelse som nå har 110 studenter fordelt på tre klasser og årstrinn. Tidligere var arrangementet tredjeårsstudentenes ansvar, men de siste tre årene er det andreårsstudentene som har fått overrakt stafettpinnen.

Styret for Havets Døgn 2020: Samson Vonen (fremst t.h.), Lene Gudvangen, Tormod Pedersen, Solveig Mortensen, Jonas Ragnhildstveit, og Sebastian Hølland. Deni Vejzovic var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Pressefoto

Den 26. oktober

Datoen for Havets Dag i år er satt til mandag 26. oktober. Hele arrangementet er flyttet fra universitetet som ligger utenfor byens sentrum, til storsalen «Storhavet» på Scandic Havet hotell i sentrum.

Der får hver konferansedeltaker egen pult – av smittevern-hensyn. Og deltakerne blir delt opp i mindre grupper til lønsj og i pausene, og også når standene skal besøkes.

Og helt sikkert kommer …

Tema i år er «Framtida er blå».

Mens IntraFish intervjuet Vonen mottok han en plingende sms fra Nærings- og fiskeridepartementet om at fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen kommer. Han er bodøværing. Svaret fra statsråden hadde Nugla ventet på i fem uker.

Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge begynner å bli et fast innslag på høstarrangementet i Bodø, sammen med mange andre tidligere studenter som nå har ledende stillinger i bransjen.

Fra i fjor. Stim på stand for å treffe studenter: Salgssjef Karl Ove Reinsnes og regionsansvarlig Karen Kirstine Østerhus. Som student i 2017 ledet hun Havets Døgn. Foto: Bent-Are Jensen

I år kommer også en representant fra Nordlaks for å snakke om Havfarmen, samt en representant for rederier Hav Line for å snakke om slaktebåt-konseptet og om bærekraftig havbruk. Men der er fortsatt fire innledere som ikke er på plass i programmet. Konferansier er vanligvis en kjendis og Vonen vil ennå ikke røpe hvem.

Økende popularitet

Havbruksdrift og ledelse blir et stadig mer etterspurt studium. For to år siden tok universitetet opp 38 nye studenter i høstsemesteret. Nå er antallet 50 og der var 4,8 søkere per plass.

I fjor meldte IntraFish at der var flere søkere per studieplass til Akvakultur og ledelse i Bodø enn ved medisinstudiene i Bergen og Tromsø.

Søndagsmiddagen sikret

Vonen har ikke bakgrunn fra fiskeri eller havbruk, men han vokste opp ved sjøen, i Naustdal i Sogn og Fjordane. Han har to mindre søsken, mor er lærer og far maskinentreprenør.

Vestlendingen Samson Steindal Vonen leder Havets Døgn i Bodø i år. Foto: Bent-Are Jensen

– Jeg ville jobbe med noe framtidsrettet, og en yrkesveileder på idrettsfag på videregående anbefalte dette studiet. Det blir jo stadig vanskeligere å komme inn, konstaterer han.

I Bodø har han også en onkel med familie. Det gir besøksrett, kombinert med søndagsmiddag, noen ganger.

Satser på havbruk

Nå foregår mesteparten av undervisningen digitalt, men der er også tradisjonelle forelesninger på universitetet, med betryggende avstand til nestemann.

– Og hva gjør du når du er ferdig på universitetet?

– Tja, kanskje jeg også tar økonomi, enten enkeltfag eller grad. Men målet er jobb innen havbruk.

– Og medstudentene, kritiserer ikke de næringa for forurensning og negative miljøeffekter?

– Det er slik det var før. Næringa er nå veldig strengt regulert. Jeg så nylig programmet Folkeopplysningen på NRK. Det satte ting på plass. Vi studenter er opptatt av hvordan vi skal bli kvitt problemet med lakselus og skape ei mer framtidsrettet og bærekraftig næring. Det er jo derfor vi har valgt framtida er blå som tema i år.

– Hvordan er status for de blå fagene blant ungdommen?

– Omdømmet blir bedre. Flere jenter søker seg inn, både på videregående og på universitetene. Folk skjønner jo at framtida ligger i havet, at det er der det er lurest å satse, sier lederen for Havets Dag.

Selfie på Havets Døgn 2017: Lakseoppdretter Aina Olaisen og kjendis-konferansier Leo Ajkic. Foto: Bent-Are Jensen

Lang tradisjon

Han holder en lang tradisjon ved like.

Arrangementet startet i 1973, som Havets Aften. Studentene serverte sjømat som de sjøl hadde fanget fra studentbåten «Raud den Rame». Etterpå var der fest og lite faglig innhold.

På 90-tallet ble arrangementet flyttet til kantinen på Høgskolen, og ikke-studenter begynner å delta, gjerne utenbys fra. Tradisjonen var blitt et faktum. Der gikk gjetord om fantastiske og spennende retter til en overkommelig penge.

Fra 2015 ble Havets Aften en del av Havets Døgn, som inkluderte bedriftstreff og konferanse. Fra 2017 utvides arrangementet ytterligere med «Kvelden før dagen».

Og Havets Aften tok steget til å bli gallamiddag på Bodøs nye storhotell, Havet. Men i år blir det altså ikke smoking og galla, bare besøk på en pub i på kvelden, med lang avstand mellom herrer og damer.

Arkivbilde fra Havets Aften 2015: Fint skal det være: Foto: Frida Xiang Nordås Årsandøy