– Det blir spennende å følge med på testingen av konseptet til sjøs, og om det klarer å produsere norsk laks som verden vil ha, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen til IntraFish.

Han har fulgt godt med på fremdriften i byggingen av gigantkonstruksjonen.

– Ja, hvem er det vel som ikke har gjort det? Prosjektet er jo kjempesvært. I det finner man historien om noen som tør å tenke stort, med viljen og evnen til å gjennomføre. Det er noe vi trenger i Norge nå, sier Ingebrigtsen videre.

Slepes videre på tirsdag

I morgen er spenningen stor i lokalmiljøet i Hadsel.

– Da vil «BOKA Vanguard» legge seg til i fjorden og begynne arbeidet med å losse av Havfarmen. Men selve avslepet til lokaliteten vil ikke skje før tirsdag, sier kommunikasjonssjef i Nordlaks, Lars Fredrik Martinussen, til IntraFish.

Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonssjef i Nordlaks. Foto: Silje Helene Nilsen

Det er nemlig mye som skal gjøres før Havfarmen er klar til å transporteres ut til lokaliteten for å ankres. Offshoremerden kommer til å ligge i fjorden utenfor Lekang midlertidig før den transporteres videre.

– Mandag og tirsdag neste uke vil «BOKA Vanguard» senkes, slik at Havfarmen får vann under kjølen, og slippe av konstruksjonen. Da er den ferdig med sitt oppdrag etter å ha fraktet konstruksjonen fra Øst-Kina. Når vi har sluppet av Havfarmen, vil den deretter slepes til lokaliteten hvor den skal ligge, og der vil den monteres, opplyser Martinussen.

Da skal det hentes opp 11 ankerkjettinger fra dypet som ligger klar til å festes i megakonstruksjonen, utenfor Ytre Hadseløya.

Syv fartøy må til for å ankre Havfarmen

Syv fartøy er leid inn av Nordlaks for å gjennomføre operasjonen; de fire offshore ankerhåndteringsfartøyene «Skandi Skansen», «Skandi Iceman», «Skandi Hera» og «Siem Pearl» – samt de tre taubåtene «Boa Brage», «Boa Balder» og «Boa Heimdal». Skipene tilhører de to rederiene DOF i Austevoll og Boa Offshore i Trondheim.

– Vi regner med at Havfarmen skal ligge klar og ankret på lokaliteten innen to uker, legger Martinussen til.

– Vi ser frem til å komme i gang

Det er bare tre ansatte i Nordlaks som inntil nå har sett Havfarmen med egne øyne, og selskapet er naturligvis spent på å se nybygget. Koronapandemien gjorde det nemlig vanskelig for ansatte i selskapet å reise utenlands, for å se den.

– Vi går over i en helt ny fase nå som Havfarmen kommer hjem til Norge og det blir deilig å få den hjem. Vi ser frem til å gjøre ferdig nybygget på lokaliteten. Selv om det er spennende med slike bygg, er det fiskeoppdrett vi holder på med og ser frem til å komme i gang med dette, sier Martinussen til IntraFish.

Alt er duket for lossing og ankring

Arbeidet med lossing, sleping og forankring på lokasjonen, er det leder for marine operasjoner i Sea Systems, Trond Haakstad, som har ansvaret for. Selskapet byttet nylig navn fra Scana Offshore.

– Vi gleder oss til å komme i gang med arbeidet, som totalt sett kommer til å ta i overkant av en uke fra havfarmen slepes av fraktefartøyet til det er på plass og forankret på lokasjon Ytre Hadseløya, forteller Haakstad i en pressemelding på Nordlaks sine nettsider.

Der legger han til at flere aktører er involvert i arbeidet med å få Havfarmen, eller «Jostein Albert» som er dens egentlige navn, på plass på den endelige lokaliteten:

– Vår jobb er å forankre havfarmen på endelig lokasjon utenfor Ytre Hadseløya, og dette gjør vi sammen med SeaMar AS. Sommeren 2019 var vi her og installerte ankrene og tilhørende kjetting på lokasjonen – 11 ankere totalt, som hver veier 22 tonn. Disse skal sikre at «Jostein Albert» ikke flytter seg fra lokasjon eller reker på land. Denne jobben gjorde vi sammen med First Ocean AS. I tillegg ble det lagt landstrømkabel i mai i år sammen med Core Marine, sier Haakstad i meldingen.

Slepingen til lokaliteten vil ta i underkant av et døgn og vil utføres av de fire taubåtene. De vil også holde konstruksjonen på plass, mens den festes til kjettingene av ROVer, som er fjernstyrte undervannsfartøy med armer og kamera, ifølge Haakstad.

Regner med at forankringen vil ta en uke

Haakstad opplyser også at lokaliteten er lite vind og værutsatt, og at det eneste som kan stoppe monteringen av «Jostein Albert» vil være en kraftig storm fra vest. Dette ser ikke aktørene noe som helst tegn til.

Han legger også til at monteringen utenfor Ytre Hadseløya vil ta en ukes tid. Haakstad og selskapet Sea Systems har drevet lignede operasjoner for offshorebransjen i mange år, og har lang erfaring.

Bilde fra sjøsettingen av Nordlaks sin Havfarm 1 i Yantai i Kina ved CIMC Raffles shipyard. Foto: YCRO/Nordlaks

Gratulerer Nordlaks

Fiskeri- og sjømatministeren mener oppdrett til sjøs er en helt ny retning innen havbruksnæringen, og et resultat av ordningen med utviklingstillatelser.

Ingebrigtsen sier at dagens Norge har behov for dyktige folk som tør å tenke nytt, og at det finnes flere av dem i oppdrettsnæringen:

Odd Emil Ingebrigtsen, Fiskeri- og sjømatminister (H). Foto: Anders Furuset

– For eksempel Salmar med sitt offshoreprosjekt, samt flere andre som kan satse på innovasjon som en følge av en årrekke med god og lønnsom drift. Jeg mener Havfarmen er en veldig imponerende satsing.

Ingebrigtsen legger til at Norge trenger aktører med investeringsvilje fremover, med mulighetene til å skape arbeidsplasser langs kysten.

– Så vil verden ha mat også og det kommer vi ikke utenom. Jeg synes også det er viktig å bruke anledningen til å overrekke en gratulasjon til tidligere leder i Nordlaks Inge Berg og resten av selskapet.

Vil forsøke å besøke Hadsel neste uke

Ingebrigtsen skal besøke Vesterålen neste uke, og tenker derfor å ta turen innom for å se på offshoremerden.

– Jeg er ikke helt sikker på om jeg får sett den, men vi håper på det. Vi skal innom Vesterålen neste fredag, for å ta en titt.

Han legger til at det vil komme ut et komplett program for reisen fra NFD neste uke.

– Det er nemlig mye spennende som skjer i Vesterålen. Det er et av områdene som har kommet godt ut av den vanskelige situasjonen vi nå er inne i, både med tanke på hvitfisk og oppdrett.

– Tror du Havfarmen vil lage ringvirkninger i oppdrettsnæringen?

– På en generell basis gir investeringer som dette bestandig ringvirkninger i næringer. Det er jeg helt overbevist om i dette tilfellet også.

– Hvordan ser du for deg norsk oppdrettsnæring vil være om 10 år?

– Du kan si at alt begynner jo en plass. Utviklingen skjer ett steg av gangen og Nordlaks er et eksempel på en bedrift som har bygget seg oppover, stein på stein, svarer Ingebrigtsen og legger til:

– Så tror jeg også utviklingen vil fortsette rundt oppdrett til sjøs, men også kystnært ved at utfordringer knyttet til miljø løses. Teknologien vi har i dag var omtrent science fiction for en del år siden. Landbasert er også på fremmarsj. Som politikere er det derfor viktig at vi legger rammevilkår for vekst langs kysten. Det her handler om å skape jobber slik at folk har et arbeid å gå til, sier Ingebrigtsen.

– Det blir veldig spennende å følge med videre. Jeg vokste selv opp i en familiebedrift, riktignok i en helt annen næring, og det ligger hjertet mitt nært det Nordlaks gjør. Det har betydning for god samfunnsutvikling og arbeidsplasser.

Les også: