HI foreslår nemlig å redusere antall oppdrettsanlegg på Vestlandet for å få bukt med de store problemene med lus, smittespredning og høye dødsrater i oppdrettsmerdene, skriver Sysla i dag.

IntraFish skrev i november at Havforskingsinstituttet og Veterinærinstituttet, sammen med oppdrettsnæringa, skal levere forslag til ny lokalitetsstruktur i produksjonsområde (PO) 3 i mai 2020.

- Lokalitetsstrukturen er ikke ideell med tanke på smitte- og lusespreiing. Det er ikke utenkelig at endret lokalitetsstruktur i PO 3 vil gi bedring i et miljøperspektiv, uttalte fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik, da han i november fortalte om bestillingen han hadde gjort til HI og Veterinærinstituttet (VI)

Møtes i dag for å diskutere anlegg

– Vårt forslag er å redusere antall oppdrettsanlegg ganske kraftig, men beholde de beste lokalitetene og øke produksjonen her, sier forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Geir Lasse Taranger, til Sysla i dag.

Forslaget presenteres i dag på et møte mellom Havforskningsinstituttet og oppdrettsnæringen, der det blant annet skal diskuteres hvilke anlegg som kan tas ut av produksjonen, og hvilke anlegg det skal satses på videre.

- Produksjonen opprettholdes

Forsknings direktøren tror ikke det vil gå utover lakseproduksjonen i vest at anlegg forsvinner. I dag finnes det rundt 167 oppdrettsanlegg i produksjonssone 3.

– Selv om vi tar bort rundt en tredel av antall oppdrettsanlegg, mener vi det er fullt mulig å opprettholde produksjonen. Det skjer ved at 22 prosent av biomassen flyttes til nye og større anlegg, sier Taranger til Sysla.

Les også:

Lokalitetsstruktur ikkje viktigast for å unngå lusepress