Begge to har nå over 30 års erfaring hos Stiftelsen industrilaboratoriet (ILAB) i Bergen. En stiftelse som har tilrettelagt for offentlig og privatfinansiert forskning på Marineholmen.

– Uten forskning og vaksineutvikling hadde man sannsynligvis ikke hatt den oppdrettsnæringen slik man kjenner til i dag. Forskningen ved Universitet i Bergen og vaksineselskapene har vært helt sentrale, sier styreleder Carl-Erik Arnesen ved ILAB i en pressemelding.

30 år

Wedaa har 31 år på CV-en i ILAB og er i dag leder for forsøksavdelingen, mens Handegård har 32 år ved stiftelsen. Først som driftsingeniør og så daglig leder fra 2006.

De ble begge overrasket med medaljen for lang og tro tjeneste for sin innsats denne uken. Da var det styrelederen i stiftelsen som delte den ut.

Fra starten

– Det å få være med fra ILAB ble stiftet, før fiskekar og annet utstyr var på plass, har gitt oss en unik mulighet til å følge den fysiske oppbyggingen og få forståelse for hvordan infrastruktur og laboratoriene er bygd opp og fungerer. Vi har også fått med oss hele historikken til ILAB, sier Wedaa i samme pressemelding.

I de første årene ble det mye bygging og lite inntekter og for å få pengene til å strekke til utførte de mye av oppbyggingen selv.

– Vi så hvordan fagfolk utførte arbeidet, så hermet vi hva vi så og utførte oppbyggingen der det var forsvarlig, sier Handegård

De minnes om en helt annen hverdag da de begynte.

– Da det kom fisk i anlegget besto vaktlaget av oss to, så det ble en del vakter 24-7. Når den ene hadde ferie gikk den andre sammenhengende på vakt flere uker i strekk. Arbeidsmiljølov, ISO og HMS var ikke så innkjørt ved ILAB de første årene, humrer Wedaa.

Slik er det ikke i dag med en hverdag langt mer opptatt av HMS og andre sertifiseringer.