Prisen til Årets navn deles ut på arrangement Sjømatdagene på Hell i januar, og din stemme er med på å bestemme hvem som stikker av med den gjeve tittelen. Her kan du stemme på din kandidat.

Fiskeribladet og IntraFish har fått leserne til å nominere kandidater til hvem som fortjener prisen som årets navn i norsk sjømatnæring. Her kan du lese begrunnelsen leserne har gitt for hver enkelt.

Alf Gøran Knutsen

Er tredje generasjon oppdretter i Kvarøy Fiskeoppdrett, et innovativt og fremtidsrettet, økologisk og bærekraftig lakseoppdrett. De har svært høyt fokus på fiskevelferd og et topp sluttprodukt. Ingen GMO eller antibiotika. Leverandør til Whole Food i USA!

Coldwater Prawns of Norway

Flott bedrift

Eldar Arne Henden, Pure Farming

Annerledes oppdretter. Kreativ og positiv med stort hjerte for sjø, livet i havet, og med kvalitet i verdensklasse. Stort engasjement for lokalmiljøet, bygd og driftet barnehage, og skole i Afrika.

Frode Reppe

Frode Reppe fortjener denne utmerkelsen for sitt arbeid for rettferdighet, fakta og for næringen generelt. Få står så hardt på for å få fakta på bordet - uansett hvem den måtte gagne. Han har gjort en formidabel jobb for oppdrettsnæringen, ryddet opp i mange sannheter og satt fokus på fakta og forskningsinstitusjonenes vinkling på næringen.

Geir Wenberg

Han og de øvrige i Salten Aqua har jobbet målrettet og tenkt omdømme og lokalt bidrag. Dette i form av tilskudd til idrett og annet, men ikke minst hva de kan skape av sin virksomhet lokalt.

Gunnar Jarl Klo

Fortjener prisen etter et langt liv i fiskeri og havbruksnæringen, en mann som alltid har satt verdiskaping og hender i arbeid fremfor egen profitt. Bevist evne til omstilling i en syklisk næring. Han har argumentert og fått igjennom en milepæl i norsk fiskerihistorie med dispensasjonen til å bli majoritetseier i en fiskebåt uten å være aktiv fisker. På tampen av yrkeskarrieren oppnådde han noe å bli husket for. Hans klare visjon er å skape lys i husan. En soleklar kandidat til årets navn.

Jan Johansen

Pensjonist og formann i veteranklubben i Norges Sildesalgslag som har engasjert seg i makrellstriden. Fortjener prisen for sin utrettelige kamp for å skape balanse i vårt økosystem, bedre ressursforskningen og en mer bærekraftig forvaltning av økosystemet.

Jan Roger Lerbukt, Hermes AS

Lerbukt og Hermes forteller aktivt sin historie, med fokus på åpenhet, synlighet og moderne drift. Han har gjort havfiskeflåten synlig og skaper engasjement og positivitet for sin bedrift og flåten.

Janita Arhaug, Sett Sjøbein

Hun gjør en god jobb for rekrutteringen til sjømatnæringene.

Kjell Lorentsen

Samfunnsbygger fra Helgeland. Har jobbet med fiskeri og havbruk hele sitt liv. Har bygget opp et solid konsern med Gigante, tenker innovativt og er opptatt av å gi tilbake til lokalsamfunnet.

Knut Frode Eide, Eide Fjordbruk

Har vist godt entreprenørskap siden 1970. Kontinuerlig FoU-prosess og løsningsorientert med fokus på fiskevelferd og miljø/sjøen som produksjonsareal. Bærekraft er selvfølgelig med langsiktig perspektiv lokalt og globalt. Har med familien bygget opp Eide Fjordbruk til å bli en flott fremoverlent bedrift, med gode resultater og godt driv. Hans verdier gir tillit i bransjen og i nærmiljøet. Hel ved og med godt humør.

MS «Bluefin»

Har fisket den norske kvoten med størje. Dyktige fiskere som har fokus på kvalitet.

Michael Niesar, Sulefisk

Innovativ, risikovilje, kunnskapsbasert med tanke på ny teknologi mot lus/miljøutfordringer. Har tatt i bruk laser, taredyrking og lukket anlegg. Stort samfunnsengasjement med tydelig stemme for mindre oppdrettere. Utfordrer etablerte sannheter.

Ottar Vartdal, Aquafarms Vartdal

En stayer som er endringsvillig. Tar tøffe, gode, langsiktige valg og beslutninger. Innovativ og genuint opptatt av biologisk status. Orientert i markedet globalt. Ikke opptatt av oppmerksomhet, men fortjener det!

Paul Harald Leinebø

Daglig leder i Leinebris AS. Har gjort utrolig mye for ryktet til fisk fra lineflåten i Norge. Har hatt Andreas Vibestad ombord samt vært vertskap for engelske Fish & Chips folk.

Roger Øksheim

Lokal gründer og lakseoppdretter i Saltdal kommune. Tar samfunnsansvar og skaper arbeidsplasser. Bygger leiligheter, driver hotell, lekebutikk, lokal bank, pub og sponser alle typer lag og foreninger.

Sissel Rogne

Professoren har vært tilsatt som direktør for Havforskningsinstituttet i bare 20 måneder. Hun har allerede snudd opp-ned på sentralforvaltningens og ansattes holdning til matfatet; vårt hav.

Stein Lier Hansen, Norsk Industri

Fordi han i stor grad har bidratt til å igangsette en prosess for å industrialisere norsk havbruksnæring. Null utslipp, null lus, null rømming. Han er fremsynt og er målrettet for å gjøre oppdrettsnæringen bærekraftig. Har vært forbilledlig i sin beskrivelse av de utfordringer næringa står i, og veien mot å få næringa inn på en mer målrettet proaktiv vei mot varig bærekraftig og god lønnsomhet. Han representerer en organisasjon som ser hva som må til for at oppdrettsbransjen skal kunne vokse og utvikle seg til Norges beste.

Svein Tommie Hardy

Nominerer vedkommende for å ivareta Værøys i Lofoten gamle bebyggelse og kultur på en utmerket måte noe som også gav ham Norges Fiskarlags kystkulturpris i år. Han skaper flere arbeidsplasser på øya innen fiske og turisme, noe som trengs da det er stor fraflytting. Han er en person som utretter mye for kommunen han bor i. Både innenfor fiske, kirke og vedlikehold/restaurering av gamle bygg.

Torfinn Gangstad, pelagisk dugnad

Hans innsats i å belyse at noe må være galt i måten Havforskningsinstituttet forsker og forvalter våre pelagiske fiskearter på. Spesielt NVG-sild og makrell.

Leserinnlegg fra Gangstad:Kvoteråd i hytt og vær uten biologisk virkelighet

Trude Caroline Halvorsen

Sjarkfiskeren fra Hasvik tok tidligere i år initiativ til det som nå er blitt Forum for kvinnelige yrkesfiskere. Hun har åpnet en ny portal for kvinnelige yrkesfiskere! Og gjort en veldig bra jobb. Har stå på vilje og brenner for det hun gjør.

Vibecke Bondø, SalmoNor

Leder et veldrevet selskap i et område med store driftsutfordringer. Fokus på miljøvennlig drift, fiskevelferd og sunt sluttprodukt. Stort engasjement for fellesskapet, sikre arbeidsplasser og sterkt engasjement i felles tiltak for næringa.

Viggo Klokseth

Pensjonert lektor fra Gildeskål. Utdannet ved Universitet i Tromsø i voksen alder med yrkeskarriere i Nordland og Troms innen forskning, produksjon og utdanning på laks, sjørøye, rognkjeks, torsk m.m. Jobbet hardt.

Youngfish

Bidrar med nye perspektiv, idéer og engasjement. Via arrangement og ekskursjoner gjør de næringen mer tilgjengelig og jobber aktivt og konstruktivt med omdømmebygging. Samler de unge i sjømatnæringen og er viktig for rekruttering av unge til næringen. Har skapt en viktig arena for alle unge og fremadstormende navnene i bransjen med faglige og sosiale treff. På bare tre år har organisasjonen samlet tusenvis av unge i et sterkt nettverk langs den langstrakte kysten vår, som bidrar til kompetanseheving, relasjonsbygging, omdømmeforbedring og lidenskap for sjømat.

Ørjan Jensen

Mediasky ung mann som har ledet og utviklet Salmar Nord fra å være en liten aktør på Senja, til å bli en av Nord-Norges største oppdrettsbedrifter på få år. Nå blir det også eget slakteri.