Moen Marin har jobbet med batteriløsninger for båtene sine siden 2016, og i fjor kunne de levere sine første hybridbåter: Fiskebåten «Angelsen Senior» kom først, og på høsten i fjor kunne de presentere arbeidsbåten «Edel».

– Måten vi bruker diesel på i dag er jo ikke bærekraftig. Det må en endring til, sier prosjektingeniør Vegar Livik i denne podkasten:

Moen Marin ble etablert i 2008 og leverer båter til oppdrettsnæringa og fiskerinæringa.

– Frem til nå har volumproduktet vært disse 13,5 ganger 7,5 meter store katamaranene. Det er en sånn typisk daglig røkterbåt. I tillegg produserer vi større servicebåter på både 15 og 24 meter som er mer tilpasset kundene og til en tyngre bruk, sier Livik.

«Edel» var Moen Marins første batterihybrid for oppdrettsnæringa. Foto: Moen Marin

Batteri ved anleggene

Denne uken kom nyheten om at verftet har inngått en kontrakt på bygging av ti hybridbåter til Moen Ship Management som skal leie dem ut til oppdrettsnæringen.

Disse bygges med samme utgangspunkt som «Edel».

– Den har en batteripakke om bord som drifter båten 100 prosent elektrisk når den er i arbeid i anlegget, på lokaliteten. Når batteriet nærmer seg utlada, har den en generator om bord som starter. Og den generatoren er såpass stor at den både lader batteriet og drifter båten.

I transitt går båten dieselelektrisk, og det er generatoren som forsyner båten med energi.

Mindre dieselbruk

Da Moen Marin begynte å jobbe med hybride løsninger, opplevde de at det finnes en interesse i markedet, men de skjønte også at det grønne skiftet ikke kommer til å skje over natta.

– Vi hadde noen prosjekter vi jobba med i løpet av 2017-2018, men høsten 2018 bestemte vi oss for at hvis dette her skal gå, så må vi ta en risiko og starte byggingen av en batterihybrid for å vise at teknologien fungerer.

Underveis i byggingen kom kunden på plass med Norway Royal Salmon.

– Gjennom et år med logging ser vi at «Edel bruker» en tredjedel mindre diesel, sier Livik.

Hør mer om det og om hvordan Moen Marin også snuser på hydrogen. Det gjør du ved å ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her er noen utvalgte episoder fra Tekfisk: