Dongwons lansering av et massivt landbasert koreansk lakseoppdrettsanlegg til 168 millioner dollar er nøye planlagt for å hente mest mulig verdi fra det koreanske laksemarkedet. De har involvert lokale myndigheter og inngått avtale med Salmon Evolution, som fredag brakdebuterte på børs med oppgang på over 60 prosent på første handledag på Merkur Market.

De 20.000 tonnene med atlantisk laks som skal produseres fra den første fasen av oppdrettsanlegget, vil bare gå ut til hjemmemarkedet, sier en talsperson i Dongwon til IntraFish. Men prisen selskapet vil selge produktet for er ennå ikke avgjort.

– Kundene bestemmer prisen, ikke oss. Vi forventer at kvaliteten på oppdrettslaks er bedre enn på konvensjonell oppdrettet laks, men vi har ikke erfaring med massivt oppdrett på land. Vi vil fastsette vår prispolitikk senere, etter å ha slaktet større mengder fisk og samlet kundenes reaksjoner, sier han.

Utvider aktiviteten

Strategien bak dette overraskende trekket fra et av verdens største fiskeriselskaper er å spre risiko.

– Vi startet med fiske av tunfisk og har lett etter andre arter for å utvide vårt forretningsområde, sier talsmannen.

Landbasert oppdrett er det første trinnet i en planlagt utvidelse til andre produkter, men det er sannsynligvis også den eneste akvakulturoperasjonen gruppen vil drive.

– Når det gjelder Dongwon, tror jeg ikke det vil bli flere akvakulturoperasjoner, sier talspersonen.

Han sier tilførsel av proteiner ved hjelp av pålitelige og miljøvennlige metoder er en oppgave for hele sjømatindustrien. Oppkjøp av andre er ikke utelukket av selskapet, selv om talspersonen påpekte at selskapet foreløpig vil være fokusert på å bygge et sterkere partnerskap med Salmon Evolution. Tidligere i september hentet det norske selskapet inn 500 millioner kroner i en emisjon hvor interessen var på over 3 milliarder kroner. Fredag kunne de ringe i bjella for børsdebut og få timer ut i handelen hadde selskapet en markedsverdi på 1,7 milliarder kroner etter massiv oppgang i børskursen.

Plass til både norsk og koreansk laks

– Den koreanske etterspørselen etter laks har vokst eksponentielt de siste årene, og Norge har i stor grad høstet fordelene av markedsutvidelsen. Det er imidlertid plass i markedet for både Dongwons produkt og Norges eksport, ifølge direktør for sjømatrådet for Japan og Sør-Korea, Gunvar Wie.

Han tror at dette vil bli bra for forbrukermarkedet for laks i Korea, ettersom man ser mer fokus på laks som en stabil og ettertraktet proteinkilde i markedet.

– Det er sterk etterspørsel på grunn av økt forbruk og endrede preferanser, og dette vil til slutt føre til videre utvikling i kategorien, sier han og legger til at norsk laks har en solid posisjon.

Sjømatrådets fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea, Gunvar L. Wie. Foto: Norges sjømatråd

Norsk laks har vokst jevnt og trutt i det koreanske markedet i 2020, og bortsett fra i februar har den overgått de månedlige volumene de to siste årene. Hittil i år har det vært en 6 prosent styrking i verdi for norsk sjømat, med en volumøkning på 2 prosent. Laks alene overgikk dette, med verdi og volumøkning på 8 prosent.

– Sør-Korea er et forbløffende sjømatmarked, hvor allerede høye forbruksnivå forventes å vokse blant yngre og fremtidige forbrukere, sier Wie.

Les også:

Johan Kvalheim slutter i NASF – blir fiskeriutsending i Japan og Sør-Korea

Sør-Korea: Nettsalg av norsk laks og makrell går opp over 2.000 prosent