Dyrebeskyttelsesorganisasjonen «Compassion Over Killing» (COK) filmet med skjult kamera ved Cooke Aquacultures anlegg i Bingham i den amerikanske delstaten Maine.

Anlegget er et stamfiskanlegg for atlantisk laks, og Cooke Aquaculture leverer blant annet laks til den omstridte amerikanske tv–personligheten Marthe Stewarts produkter «True North Seafood».

COK publiserte deretter videoopptak fra arbeidsplassen som blant annet viser at arbeidere tråkker på hodene til laksen, og kaster dem rundt på anlegget.

Avdekket «avskyelige forhold»

Organisasjonen hevder at videoen som ble publisert på mandag «tar deg med under overflaten på fabrikkoppdrettsnæringen, og avslører avskyelige forhold som avler sykdom og parasitter i tillegg til utbredt grusomhet mot fisken i intenst overfylte tanker».

COK sendte inn en klage på forholdene som ble avdekket i filmene deres til jordbruksdepartementet i Maine (Maine Department of Agriculture) i september, ifølge Cooke.

Beklager forholdene

Den kanadiske laksegiganten ble varslet om videoen 16. september, men kunne ikke se opptaket før denne uken, ifølge selskapet.

I en uttalelse sier daglig leder i Cooke Aquaculture Glenn Cooke:

– Basert på informasjonen som vi har mottatt fra departementet, og etter å ha sett opptaket som ble publisert i dag av den aktivistiske, veganistiske organisasjonen, ser det ut som at hendelser av uakseptabel fiskehåndtering har forekommet på stamfiskanlegget i Bingham. Dette er ikke våre standarder og kommer ikke til å fortsette.

Selskapet publiserte en detaljert beklagelse på nettsidene deres 7. oktober.

Skal granske medlemmene sine

Foreningen for akvakultur i Maine (The Maine Aquaculture Association, herfra MAA) sa mandag 7. oktober etter videoen ble publisert, at de vil granske medlemmers etterlevelse av foreningens etiske retningslinjer.

Disse selskapene inkluderer Cooke Aquaculture og fremtidige landbaserte anlegg som eies av Whole Oceans og Nordic Aquafarms.

– Som en del av vår innsats for å hjelpe medlemmer med å utvikle innovative og bærekraftige oppdrettsmetoder, med denne hendelsen tatt i betraktning, skal vi revurdere vår adferdskode og anbefale best mulige driftspraksis, sier daglig leder MAA Sebastian Belle til IntraFish.

Som en del av denne prosessen skal MAA konsultere eksperter innenfor veterinærmedisin og husdyrhold for å gi best mulige anbefalinger til deres medlemmer.

Forstyrrende video

Belle forteller IntraFish at videoopptaket til COK som inkluderer tanker fylt med sopp og laks som blir trakket på er:

– Forstyrrende, uakseptabelt og representerer ikke vanlige driftsstandarder i Maine, i Cooke Aquaculture eller i akvakulturnæringen i USA.

Han legger til at MAA ikke støtter oppdrettspraksis som resulterer i mislighold av dyr.

– Dyrevelferd og ansvarlig dyrehold er viktig for god og sikker drift av oppdrett, sier Belle.

Ble ikke anbefalt som en veldedig organisasjon

COK har markedsført videoen på sosiale medier. Organisasjonen har over 680.000 følgere på Facebook og over 46.000 følgere på Twitter.

Aktivistene bak videoen har ikke opplyst hvordan de gjorde undersøkelsene sine ved anlegget.

COK ble ikke anerkjent som en anbefalt dyrebeskyttelsesorganisasjon av Animal Charity Evaluators (en NGO som forsker på dyrevelferd og anbefaler dyrebeskyttelsesorganisasjoner i USA), hovedsakelig fordi ikke er transparente om hva de gjør med finansierte midler.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.