Videoen under er filmet fra Redningshelikopter Florø og viser evakueringen av mannskapet fra lasteskipet.Helikoptre involvert er Redningshelikopter Florø (Rescue 8) og SAR heli fra Tampen (Helibus Rescue 9)

Klokken 20:24 opplyste HRS Sør-Norge at hele mannskapet er evakuert fra lasteskipet, inklusive de fire som ble igjen tidligere i mandag ettermiddag i et forsøk på å berge båten.

Ifølge den siste meldingen fra Hovedredningssentralen er 1 person rapportert skadd og vedkommende tas med til sykehus. Kystverket og rederi jobber med videre plan for håndtering av fartøyet som i morgentimene tirsdag driver rundt uten motorkraft.

Skulle til Trøndelag

Skipet var på vei nordover til Trøndelag da det fikk problemer i Nordsjøen mandag formiddag.

– Det var forventet at skipet skulle være på Kolvereid i morgen, sier daglig leder i AQS, Ove Løfsnæs, til NRK.

Det er serviceselskapet AQS som eier en av båtene som står på dekk på det nederlandske fraktefartøyet. Den er lett gjenkjennelig med sin grønne farge og med selskapets logo i store bokstaver på siden.

– Vi krysser fingrene for at det skal gå bra, både med skipet, båten på dekk og ikke minst mannskapet om bord. Vi hører at det er rimelig god kontroll, sier Løfsnæs videre til NRK.

Den nye servicebåten skal ifølge NRK tas imot av Moen Marin på Kolvereid, men det er altså AQS som allerede er eier av båten bekrefter daglig leder i selskapet overfor NRK.

– Så vi håper den kommer trygt fram, sier Løfsnæs.

Det var mandag formiddag at det nederlandske skipet sendte ut nødsignal og varslet om slagside og problemer etter at lasten om bord skal ha forskjøvet seg. Åtte av mannskapet ble tidlig evakuert fra fartøyet, mens fire personer fortsatt befinner seg om bord i håp om å berge lasten.

Bilde av fartøyet «Eemslift Hendrika». Bildet er tatt fra Redningshelikopter fra Florø. Foto: Redningshelikopteret fra Florø

Har et 24 meter langt fartøy på dekk

AQS AS er et av landets største serviceselskap med sine 18 servicefartøy og 150 medarbeidere i arbeid langs norskekysten. Selskapet tilbyr blant annet service og dykkerarbeid for havbruksnæringa. AQS har kontorer på Rørvik, i Flatanger og i Alta.

I september i fjor ble det kjent at AQS hadde inngått avtale med Moen Marin om bygging av et nytt ett-skrogs servicefartøy på 24 meter. Dette skulle leveres på nyåret i år.

Ifølge VG har det 24 meter lange serviceskip på dekket om bord på det nederlandske lasteskipet en verdi på 66 millioner kroner.

Under kan du se en video tvitret fra redningsaksjonen ledet av HRS Sør-Norge – videoen er tatt fra redningshelikopteret fra Florø:

Tenker på mannskapet

– Jeg har hatt kontakt med Moen Marin som vi har kjøpt båten av gjennom formiddagen. Det som har skjedd er at thrustere, som er blitt fraktet under dekk, har løsnet og forskjøvet seg slik at skipet har fått slagside og tatt inn vann, uttaler teknisk sjef i AQS, Kristian Hjertvik, til VG, og legger til at lasten uansett er forsikret under frakt.

– Tankene mine går først og fremst til mannskapet – så får det materielle komme i andre rekke. Jeg har lav puls. Det er gode sjøfolk langs kysten her som kjenner båtene sine ut og inn, så jeg håper og tror det skal gå bra, sier Hjertvik til VG.