I løpet av det siste året har Magnar Hansen, gründer av Happy Prawns, fått på plass en ny tank på 220.000 liter i lokalene sine i Sirevåg sør for Stavanger. I disse dager holder vannet på å varme seg opp til 30 grader. I midten av februar skal rekene settes ut.

– Vi skal ha mellom 4 og 5 tonn reker ut av den store tanken i år. Maks kapasitet er 9,5 tonn, så vi begynner litt forsiktig, sier Hansen i denne podkasten:

Dette fullskala testanlegget blir en siste test før planen er å bygge stort. Et 35.000 kvadratmeter stort lokale skal etter planen huse 52 tanker. Anlegget skal da kunne produsere 500 tonn kongereker i året. Og håpet er at oppvarmingen av vannet skal skje ved hjelp av spillvarme.

Men først handler det om å teste utstyret og se hvor mange reker som bør gå i tankene.


Les også: De første tropiske rekene er oppdrettet i Norge


Satsing fra laks

Prosjektet, som startet i garasjen hans for fire år siden, fikk seg en boost da lakseselskapet Bremnes Seashore ble med på laget i fjor.

– Det betyr egentlig alt når du får en sånn tungvekter inn. Det gir tyngde og fremdrift.

Hansen har nemlig store planer.

– Jeg håper dette bare er starten. Interessen er stor både for produktet og teknologien, så ambisjoner er det nok av. Men det er ikke ubegrunnet heller. Rekeindusrien er større enn lakseindustrien globalt, sier Hansen.

Tanken er på 220.000 liter. Foto: Happy Prawns

Gode bakterier

Gründeren har tatt i bruk en teknologi som heter biofloc for å få rekene til å trives.

– Kort fortalt er biofloc gode bakterier som du holder i sjakk. Med det mener jeg at du får dem til å multiplisere seg ved å mate dem med karbon. Og da holder de nede alle giftparameterene, og vannet blir veldig fint for rekene om du gjør det riktig.

Hør mer om Happy Prawns ved å klikke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Itunes og på Spotify.

Her finner du noen av våre nyeste episoder: