Datteren Therese Berg er foreløpig den eneste av Inge Bergs fire barn som har begynt å arbeide i farens oppdrettsselskap Nordlaks, hvor hun er fabrikksjef. De øvrige tre er fortsatt studenter.

– Det var veldig hyggelig å ha med Therese om bord, sier pappa Inge om besøket de gjorde på Havfarmen «Jostein Albert» fredag.

– Var det første gang du var om bord i Havfarmen?

– Nei, det var andre gang. Jeg var en tur der søndagen før, sier Berg til IntraFish.

– Vi må nesten spørre som sportsjournalister gjør: Hva følte du da?

– He, he – nei altså, det er veldig fint at vi begynner å se en ende på prosjektet og snart kan begynne å produsere. Og så er det jo alltid hyggelig å få besøk av en minister, svarer Berg og sikter til fiskeri- og sjømatministerens raske visitt om bord i Havfarmen.

Sto på ønskelisten til ministeren

Et besøk om bord i den sto nemlig på Odd Emil Ingebrigtsens ønskeliste da han besøkte Vesterålen på fredag. Han har i likhet med veldig mange andre fulgt byggingen av den store kolossen med stor interesse.

Odd Emil Ingebrigtsen om bord på Havfarmen. Odd Emil Ingebrigtsen om bord på Havfarmen. Foto: Nordlaks

– Jeg er ikke helt sikker på om jeg får sett den, men vi håper på det. Vi skal innom Vesterålen neste fredag, for å ta en titt, sa ministeren i forkant til IntraFish.

Og han fikk ønsket sitt oppfylt. Sammen med far og datter Berg gikk Ingebrigtsen om bord i Havfarmen.

– Hva syntes han da? Ble han imponert?

– Det må du nesten bare spørre ham om, men det var hyggelig å ha ham på besøk. Det var bare en kjapp tur, en liten høflighetsvisitt. Ministeren hadde det jo travelt, sier Berg.

– Fikk du gitt ham noen gode råd og innspill som minister?

– Nei, det gjorde jeg ikke, humrer Berg.

– Har gjort mye for norsk oppdrett

Flere har kanskje merket seg navnet på Havfarmen, «Jostein Albert», for det er det den egentlig heter. Og det er ingen ringere enn tidligere styreleder i Nordlaks, Jostein Albert Refsnes, som har fått navnet sitt på konstruksjonen som skal representerer en ny ære i norsk oppdrett.

Jostein Refsnes, tidligere styreleder i Nordlaks. Foto: Arkivfoto Agnar Berg

– Hvorfor akkurat ham, Inge Berg?

– Jostein har vært styreleder i Nordlaks i mange år, og er en stor bidragsyter i forhold til norsk havbruksnæring gjennom en årrekke. Vi synes det var fint å hedre ham for innsatsen han har gjort for næringa gjennom mange år, svarer Berg.

Jostein Refsnes, som de fleste kjenner ham som, er i dag pensjonist og leder for den tenketanken Triton. Senest i januar i år hadde den engasjerte havbrukspensjonisten et utspill om arealavgift i laksenæringa – hvor han mente at man må slutte å snakke om avgifter for oppdretterne, når det egentlig handler om å leie områder.

Produserer fisk til høsten

Havfarmen er nå kommet på plass på yttersiden av Hadseløya og arbeidet med å forankre og gjøre ferdig megakonstruksjonen foregår for full kraft.

Jostein Refsnes skal selvsagt også om bord etterhvert i anlegget som bærer hans navn.

– Det skal han ja, men først er det litt kav med å få den ferdig, sier Inge Berg og sikter til det krevende arbeidet som nå pågår.

– Du nevnte produksjon innledningsvis, når er dere i gang med å produsere fisk på Havfarmen?

– En gang i høst, regner jeg med, sier Berg.

Øverst i saken kan du se den helt nye bildeserien vår med de ferskeste bildene av Havfarmen – tatt med drone på endelig lokalitet.