Bakke er eier og daglig leder i Seafood People, et rekruttering- og konsulentselskap som jobber med sjømatnæringen. Bakke var en av foredragsholderne onsdag, siste dag av Kontali Analyses konferanse i Kristiansund.

– Vi er så heldige at vi er i et land som får ufortjent mye oppmerksomhet. (..) Veldig mange av våre internasjonale oppdragsgivere ber oss om å ha et øye på norske kandidater, sa Bakke.

Seafood People har hovedkontor i Bergen, men selskapets knapt 10 ansatte/partnere er spredt over hele verden. Rundt halvparten av oppdragene til selskapet kommer fra andre steder enn Norge.

Få nordmenn reiser ut

– Vi har flere posisjoner ute som kan være aktuelle for norske kandidater, men vi sliter med å få de inn i prosessene, sa Bakke.

Han sa at det går både på nordmenns interesser og evner.

– Mange faller ut fordi de ikke er robust nok kulturelt. Det er stor forskjell på å ha bodd i utlandet og ha testet det, kontra ikke å ha vært utenfor fjorden en vokste opp ved. Det er ikke bare lett å flytte en familie på fire til Mexico, sa han.

Fra Alta via Chile til Vietnam

Det finnes imidlertid unntak. Andreas Driveklepp er en av dem Seafood People har rekruttert til utladet.

– Andreas Driveklepp jobbet for NRS og Grieg i Finnmark. Han søkte på en jobb vi hadde for Multiexport i Chile, som skulle ha en fôrrådgiver. Vi var i en prosess hvor han scoret bra på alle tester. Han reiste til Chile for en jobb som skulle vare i ett år, sa Bakke.

IntraFish har tidligere omtalt Driveklepp, som kunne melde om at han «stortrivdes i Chile».

– Han lærte seg spansk, og hadde det bra der nede. Multiexport ville ha han lengre, og fikk forlenget stillingen fra ett til to år. Litt før perioden hans løpte ut, søkte han en stilling for baramundi-oppdretter i Vietnam. Han danket ut alle andre i prosessen. Nå er han i Vietnam. Sjefen hans ringer meg ofte og skryter av ham – og Andreas gjør en veldig stor forskjell for selskapet, sa Bakke.

Hodejegeren er overbevist om at Driveklepp kan få spennende jobber i Norge om han skulle velge å reise hjem.

– Da har han med seg en masse erfaring og kulturell erfaring. Har du lyst til å komme deg ut, kom deg ut, var Bakkes klare oppfordring.

For ordens skyld; Bakke og IntraFishs journalist jobbet begge i IntraFish Media i perioden 2013 – 2015, men i ulike avdelinger og ved ulike kontorer (hhv. Bergen og Oslo).