Fiskeri-og kystdepartementet legger opp til at lakseselskaper som eier over 15 prosentav laksekonsesjonene blir pålagt å videreforedle en viss andel av fisken sin iNorge.
– At laksvidereforedles i Norge er veldig bra. Men her er en i ferd med å lage enforskrift for en ”nå-situasjon”. Hva gjør man den dagen det ikke lønner seg åvidereforedle, spør stortingsrepresentant og Høyres fiskeripolitiske talsmann,Frank Bakke-Jensen.
Hvalønner seg?
Det er etkjent fenomen at oppdretterne ved høge laksepriser tjener mer penger på å sendelaksen hel til markedet enn å videreforedle den i Norge.
Nordlaks-eierInge Berg uttalte dette om videreforedling til Fiskeribladet Fiskaren 14.november i fjor:
”I dag erdet ikke noen selskaper som tjener penger på videreforedling. Jeg vil sin detslik at dess mer arbeid du gjør med fisken, dess mindre er verdiskapingen.Ubearbeidet rund fisk til markedet, det er der lønnsomheten ligger...”
Bakke-Jensensier at han lurer på hvordan koblingen med mange konsesjoner og videreforedlingslår inn etter en lang periode med høge laksepriser.
Videreforedling
– Kanstaten pålegge selskapene å videreforedle når de taper penger på det. Jeg spørmeg om staten i en slik situasjon skal subsidiere tapene slik at selskapeneskal fortsette med å videreforedle, sier Bakke-Jensen.
Bakke-Jensentrekker paralleller med ordningen med leveringsvilkår for torsketrålerne somskal sikre at fiskeforedlingsbedrifter i Finnmark, Troms og Nordland fårråstoff.
– Detteer en ordning som ble laget for ”nå-situasjon” for mange år siden. Nå ermarkedssituasjonen og lønnsomheten endret og ordningen fungerer ikke. Jeg seraltså for meg at det samme kan skje når det gjelder koblingen store lakseselskaperog videreforedling, sier stortingsrepresentanten fra Båtsfjord.
Komplisert
Bakke-Jensen mener de nye kravene (se faktaboks) blir for komplisert.
– Detteblir vel komplisert. Skal for eksempel staten pålegge tvangsslakting hvis flerelærlinger slutter. Vi mener at FKD i sitt svar til ESA burde ha problematisertrundt dette med konkurranselovgivingen. Verken Norges eller EUskonkurransetilsyn vil tillate at kun ett selskap fikk eie alle konsesjonene.Settes saken på spiss, kan det godt hende at konkurranselovgivingen faktisk ertøffere enn dagens eierskapsregelverk, sier Bakke-Jensen.
– Vil enborgerlig regjering endre på denne koblingen mellom antall konsesjoner ogvidereforedling?
– Vi får se hva hvordan den endelige forskriftenblir først, sier Bakke-Jensen.
Vil ståseg
Fiskeri-og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, sier at å koble videreforedling med antallkonsesjoner, vil stå seg for framtiden.
– MarineHarvest har sagt at videreforedling er tøffe, men kloke krav. Når MarineHarvest mener det, må jeg også ha tro på at det er fornuftig med en slikkobling, sier Berg-Hansen.
Eierskapsbegrensningenefor lakse- og ørretselskapene ble satt på spiss nettopp av Marine Harvest.
Selskapetklaget i 2010 saken om de særnorske eierskapsbegrensningene inn for Eftasovervåkningsorgan ESA. Marine Harvest mente at det norske regelverket er istrid med EØS-regelverket.