- Jeg gleder meg til nye utfordringer. Jeg er vokst opp i en by og en region hvor fisk og hav alltid har vært og er en viktig ressurs, sier Vanja Terentieff i en pressemelding lørdag.

Hun er utnevnt som politisk rådgiver for fiskeri- og sjømatministeren Geir Inge Sivertsen og kommer fra stillingen som daglig leder på Høyres Nord-Norge-kontor som har det daglige ansvaret for Høyre i Nordland, Troms og Finnmark.

Havbruksforsker Trine Danielsen fra Hjelmeland i Rogaland blir ny statssekretær. Med utnevnelsen av Terentieff som politisk rådgiver er den nye politiske ledelsen i Fiskeridepartementet klar.

TRENGER GODE RÅD: Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen hos et besøkt ved Salmar Nord på Lysnes i Lenvik kommune på Senja. Foto: Jørn Mikael Hagen. Foto: Jørn Mikael Hagen

Har vært fiskeindustriarbeider

Terentieff er født og oppvokst i Vardø og er nå bosatt i Tromsø, til Nordlys forteller hun om henne tidlige erfaringer fra fiskerinæringa i den gamle hjembyen:

– Jeg har jobbet på lodda, og jeg har pillet reker. Jeg har skåret filet, og jeg har hengt tørrfisk, sa Terentieff til Nordlys lørdag formiddag etter at utnevnelsen var klar.

Skal dempe opprøret?

Vardø har de senere år vært et arnested for politiske mobiliseringer mot Ap og Høyres fiskeripolitikk.

Sammen med Mehamn, Båtsfjord og Hasvik, har Vardø er blitt sentrale støttepunkter og drivkraft for Senterpartiets distriktsorienterte politikk. Spesielt i fiskeripolitikken.

Utnevnelsen av en politisk rådgiver med sjømatbakgrunn og fra Vardø kan bli et vesentlig grep i siste del av regjeringsperioden for å reetablere kontakt med de fiskeripolitiske bevegelsene i Nord-Norge.

Nøkkelen til et større nasjonalt kompromiss i kvotemeldinga, hvor Senterpartiet må inngå, kan ligge nettopp i en slik kontakten.

Bangsund: – Både smart og flink

Til en kommentar på Facebook, sier nettopp Vegard Bangsund (Sp) at han håper utnevnelsen av Terentieff kan bedre bevegelsens kontakt med den fiskeripolitiske ledelsen.

– Vanja er både smart og flink. Vi får håpe vinden snur for kysten i Norge, skriver Bangsund i kommentaren.

Bangsund skriver videre at han kjente Terentieff godt fra oppveksten i Vardø.

– Vi får håpe hun vil tilbake til ei sånn tid igjen, da er det tilgang på råstoff som gjelder. Mer til den minste kystflåten, og mer råstoff landet over kai fra tråleren, skriver Bangsund.

Reiser til Oslo mandag

Men før hun skal tilbake til hjembyen, må Terentieff først forberede seg på ny arbeidshverdag i landets hovedstad.

– Det blir helt klart en ny arbeidshverdag og jeg gleder meg veldig – ingen tvil om det. Kofferten er pakket og mandag møter jeg på jobb i Oslo for nyutnevnte fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen, avslutter Terentieff.

Tidligere verv i Høyre:

  • Kommunestyrerepresentant i Vardø
  • Fylkessekretær i Nordland Høyre
  • Fylkestingsrepresentant i Nordland
  • Fylkessekretær i Troms Høyre
  • Daglig leder på Høyres Nord-Norge-kontor
  • Politisk rådgiver for byrådslederen i Tromsø
  • Byråd for næring, kultur og idrett i Tromsø
  • Kommunestyrerepresentant i Tromsø