– Det er kjempeartig når den dukker opp. Den har jo vært mye i Hammerfest som er 14–15 sjømil fra lokaliteten, og har også vært på lokaliteten til Cermaq på andre sida av øya Seiland som vårt anlegg ligger ved, forteller røkter Paul Nilsen som har tatt både bilder og video av hvalen.

Rikskjendis

Hvithvalen, som plutselig dukket opp i Finnmark i april i år, ble raskt rikskjendis, og spekulasjonene gikk høyt om hvor den kom fra – ettersom den var bekledd med en form for seletøy.

Senere kunne Fiskeribladet fortelle at Hvaldimir trolig heter Semjon, og hverken er spion- eller bombehval. Trolig heter hvithvalen Semjon, og den er blitt brukt til å drive terapi for vanskeligstilte barn i Russland. Fiskeribladet skrev om hvalen allerede 29. september 2008.

Stresser ikke laksen

– Den var her hos oss for en måneds tid siden også. Den bare dukker opp og blir her i noen timer før den svømmer videre. Når vi går på merdkanten kommer den bort til oss, eller den svømmer rundt båten når vi er ute i den, forteller Nilsen.

Men laksen i merden har Hvaldimir ikke vist noen interesse for.

– Fisken blir ikke stresset av hvalen. Vi har luseskjørt på, og hvalen svømmer jo bare i overflata, så vi tror det kan være forklaringen. Vi har i alle fall ikke merket at fisken blir urolig. Vi er jo redd hvalen skal komme borti propellen på båten, men det virker som han har veldig kontroll når den svømmer rundt båten og anlegget, forteller Nilsen.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.