Nylige funn av koronasmitte i Beijing har påvirket kinesisk import av mat, deriblant av fersk laks. Det var i helgen at kinesiske aviser meldte at det var funnet koronavirus på en skjærefjøl med «utenlandsk laks» på Xinfadi-markedet i landet. Det resulterte i at flere butikker fjernet laks fra hyllene sine, importører kansellerte ordrer og lakseaksjer ved Oslo Børs falt nå på starten av uken.

Tidligere onsdag uttalte fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen at det ikke er norsk laks som er opphav til smitten, og viser til at kinesiske smittevernseksperter sier det ikke er funnet bevis for at laks er smittekilden.

- Lite sannsynlig

De siste dagene har det kommet rapporter om vanskeligheter med å få laks inn på det kinesiske markedet.

- Uttalelsene fra kinesiske smittevernseksperter er i tråd med norske fagmyndigheters konklusjon om at det er svært lite sannsynlig at smitte kan overføres via mat eller vann. Vi håper dette vil bidra til at eksport av norsk laks til Kina etter hvert kan gå som normalt igjen, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Han legger til at Norge har en konstruktiv dialog med kinesiske matmyndigheter.

- Sammen med Mattilsynet og næringen gjør vi det vi kan for å bidra til at norsk laks kan eksporteres som normalt, men det er grunn til å tro at dette vil ta noe tid, sier ministeren.