Invsteringsselsakpet 8F Asset Management kom i mål med omtrent 3,6 milliarder kroner for å støtte de landbaserte prosjektene til selskapet Pure Salmon. Nå vil de finansiere landbaserte oppdrettsanlegg i Frankrike, Polen, Japan og USA.

Fasen for utbygging i de fire landene vil støtte en årlig produksjon på 40.000 tonn laks totalt, produsert i RAS-anlegg. Anleggene ble kunngjort i 2019.

Institusjonelle og familieinvestorer, forsikringsselskaper, pensjonsfond i Europa, Asia og Midtøsten, skjøt inn kapital i fondet til 8F Asset Management.

– Å ha mottatt midler fra en så høyt respektert gruppe med investorer, viser oss at det er tillit til potensialet av landbasert akvakultur. Det viser også en tiltro til Pure Salmon og 8Fs løfte om å levere i prosjektet, sier styremedlem i Pure Salmon Stephane Farouze.

Pure Salmons administrative avdeling vil være basert i Abu Dhabi Global Market, som er det finansielle midtpunktet i De forente arabiske emirater.

Det landbaserte oppdrettsanlegget i Polen er allerede i gang med produksjonen, og fikk nylig skryt av bransjeorganisasjonen Forvaltningsrådet for Akvakultur (Aquaculture Stewardship Council, ASC), for ansvarlig røkting.

Byggingen begynner i Frankrike i 2023

Samtidig som anlegget i Polen er i drift, er fremdeles anleggene i USA, Frankrike og Japan i planleggingsfasen. Det er planlagt at anlegget i Japan skal starte utbyggingen til sommeren.

8Fs selskap Pure Salmon har kunngjort en rekke investeringer mot prosjekter innen landbasert oppdrett de siste årene. Det siste var et anlegg med kapasitet på 10.000 tonn årlig i Boulogne-sur-Mer i Frankrike. Om dette anlegget blir en virkelighet, vil det være det største landbaserte oppdrettsanlegget i EU.

Byggingen av det franske oppdrettsanlegget vil begynne i fjerdekvartal 2020. Første utslakt vil finne sted i 2023, om alt går etter planen.

Den franske regjeringen tilbød en «fast track»-prosess for å få tillatelsene ferdigstilt til høsten i år. Prosjektet i Frankrike vil ha det samme designet som det japanske anlegget, for å gjøre prosessen raskere.

Bygger landbasert i Virginia

Tidligere i 2019 kunngjorde 8F Asset Management at de kom til å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i delstaten Virginia i USA. Dette var for å være nærliggende laksemarkedet på østkysten.

Prosjektet mottok 200 millioner kroner i finansiell støtte fra lokale myndigheter i regionen. 8F Asset Management valgte Virginia for prosjektet, grunnet nærheten til markedet på østkysten, samt støtten fra lokalmyndighetene.

I 2018 kunngjorde selskapet en investering på 1,62 milliarder kroner for å bygge anlegget «Soul of Japan». Det er et anlegg med 10.000 tonns årlig kapasitet for atlantisk laks, som skal ligge i Mie-distriktet i Japan.

Pure Salmon fortsetter å utvikle sine andre prosjekter i Kina, Afrika og Sør-Østlige Asia, som vil bidra mot det investeringsselskapets globale mål om å produsere 260.000 tonn laks årlig.

LES OGSÅ: