Dagens Næringsliv (DN) hyller gründerne. Avisen støtter opp om nyskaping i norsk næringsliv.
I høst arrangerer DN gaselle-konferanser over det ganske land for 11. år på rad. Landsfinalen går av stabelen i Oslo den 9.desember. Da skal vinnerne av de 14 regionale konferansene tevles om å bli best i landet.
I år har rundt 3.000 bedrifter kvalifisert seg på landsbasis (se faktaboks t.h. for gaselle-kriteriene).
I Nordland er antallet gaseller i år bikket ned på feil side av 100. I fjor talte de 111, i år 92. Nordland rangerer dessuten nederst på gaselle-tabellen i år, med færrest gaseller i snitt i Norge per antall innbyggere.
Gaselle-vinner i Nordland 2014: Daglig leder Petter L. Danielsen (t.v.) og konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST Media Group.
Ikke laks i år
Vinneren var et bemanningsselskap -- som driver innen en vekstbransje, fordi det er vekst i bygg og anlegg og det er høyt sykefravær i næringslivet generelt. De andre vinnerne kom fra oljeservice samt bygg- og anlegg.
Der var ingen fra lakse- og fiskeribransjen blant de fem beste gasellene i Nordland i år. Og det til tross for at Nordland er Norges største laksefylke, og Norge er verdens største lakseprodusent, og Nordland er Norges tradisjonelt største fiskerifylke.
- Nordland er jo mer enn bare laks, sier Gunnar Bjørkavåg til IntraFish. Han er konsernsjef i NHST Group som eier både Dagens Næringsliv, der han er styreformann, og IntraFish Media, Fiskeribladet Fiskaren inkludert.
- Men Nordland er stadig Norges fremste sjømatfylke på gasellelistene, bare utfordret av Møre og Romsdal og Finnmark, sier Bjørkavåg.
Magic North
Der var flere innlegg på konferansen i Bodø i går.
Is-dronningen: Administrerende direktør Kirsten Marie Holmen i Magic North.
Ett av dem ble holdt av gründeren av reiselivsselskapet Magic North, Kirsten Marie Holmen. Hun fortalte om en 15 år lang kronglete og krevende reise. Opprinnelig var hun regiondirektør i NSB reisebyrå i Bodø, men oppdaget en nisje i markedet for turisme og opplevelser.
Nå eier og driver hun åtte selskaper innen reiseliv i Norge. De er ikke organisert etter konsernmodell. Samlet omsetning i Norge i år blir rundt 12 millioner kroner og driftsresultatet rundt 3,5 millioner kroner. Det er en brukbar driftsmargin, særlig for en som ikke driver med laks.
Is-galleri i Karibia
I 2004 åpnet hun et is-galleri på hurtigrutekaia i Svolvær. Galleriet ble åpnet med pomp og prakt -- av ingen ringere enn industrilederen Gerhard Heiberg, som også er kjent for sin ledelse av OL på Lillehammer og for sin tilknytning til Den internasjonale olympiske komité.
Men så fulgte tre år med millionunderskudd og søvnløse netter. Først etter hvert begynte det å gå -- og da så det suser.
Nå driver hun et eget akademi for iskunstnere i Litauens hovedstad Vilnius. Byen har et internasjonalt velrenommert kunst-universitet som hun har nytte av når det gjelder rekruttering.
(Teksten fortsetter under bildet:)
Is-skulpturer i galleriet Magic Ice Svolvær. (Pressefoto)
På konferansen fortalte hun om hvordan hun -- på eventyrlig vis -- klarte å bygge et is-galleri på St. Thomas. Den er én av De amerikanske jomfruøyene i Karibia. Øya var tidligere en dansk-norsk koloni, som del av Dansk Vestindia. Den ble annektert av Danmark rundt 1670 og solgt til USA i 1917.
Den viktigste næringen i dag er turisme.
Is-galleriet ligger i Dronningens Gade 21 -- den har faktisk ennå skandinavisk navn -- på St. Thomas.
Faren hennes drev kolonial i Dronningene gate 30 i Bodø i mange år.
Omsetningen ligger på rundt 4 millioner dollar i året, eller rundt 27 millioner kroner. De besøkende kommer med cruise-skipene til øya.
Is-galleri har hun nå åpnet også i Oslo.
Bergen og København står for tur.
(Teksten fortsetter under bildet:)
Is-skulpturer -- inkludert type bardisk -- i galleriet Magic Ice Svolvær. (Pressefoto)
Laks og Gigante
Og så har hun kjøpt Saltstraumen opplevelsessenter ved Bodø. Det ligger ved foten av Saltstraumbrua, med utsikt over verdens sterkeste tidevannsstrøm. Døgnsvingningene med flo og fjære gjennom et smalt sund som forbinder Saltfjorden og Skjerstadfjorden, skaper voldsomme krefter i vannmassene.
I tillegg til det svære bygget er der et utendørsbasseng. Der planlegger hun å sette ut 300 femkilos laks.
- Det folk ute i verden vet om Norge, er laks og Munch. Sjømat og laks er Norges nest største eksportnæring. Til Bodø kommer hurtigruta og mange cruiseskip; byen har et brukbart kurs- og konferansemarked. Turister vil gjerne se laks ”live”, så derfor, sier hun til IntraFish.
Like etter at hun hadde åpnet Magic Saltraumen i mai, ringte hun til laksegründeren Kjell Lorentsen, mannen bak Gigante-konsernet.
- Det var rart. Han sa at han hadde tenkt å ringe meg også. Det var én tanke i to hoder samtidig, sier hun.
Gigante Havbruk har en visningskonsesjon. Nå har selskapet en søknad inne hos Fiskeridirektoratet om å ta i bruk Magic Saltraumens basseng også.
- Jeg har presentert prosjektet for fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Hun syns det var en glimrende idé å gjøre laksen mer tilgjengelig for både lokalbefolkning og for turister, sier Holmen.
Den 25.oktober presenterte hun prosjektet for representanter for Nærings- og fiskeridepartementet.
Vegring mot bruk av penger
- Så også du ser penger i laks?
- Du, jeg har hatt søvnløse netter på grunn av penger, men penger er ikke drivkrafta mi. Jeg har utviklet vegring mot bruk av penger. Det viktigste for meg er å få til det jeg setter meg fore.
I foredraget på gasellekonferansen i går fortalte hun om støtten hun fikk fra foreldrene da det holdt på å gå galt på St. Thomas. 80-åringene satte huset i pant for å hjelpe dattera.
- Hvis det skjærer seg, får vi heller flytte på gamlehjem, sa faren, den gamle kolonialkjøpmannen.
- Hjemme lærte jeg å være nøye med pengebruken, finne kreative løsninger, og yte god service. Å ta vare på kundene må alltid ligge i bunnen når du driver næring, sier kjøpmannsdattera -- som vil ha laks i porteføljen.
Magic North Saltstraumen ved Bodø. (Pressefoto)