- Jeg kom meg ut med nest siste Norwegian-fly på torsdag, sier han til Fiskeribladet.

Norwegian har tre ukentlige flyvninger mellom Oslo og Milano. Nå er det midlertidig stans i denne ruten.

- Situasjonen er dramatisk når myndighetene i Italia går til slike tiltak, fortsetter han.

Tilbake på kontoret i Kina

Trym Eidem Gundersen, som til vanlig holder til i Milano i Nord-Italia der Sjømatrådet har kontor, er nå i hjemmekarantene i Norge.

I en periode måtte også Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen, ha hjemmekontor på grunn av koronaviruset. Braathen hadde hjemmekontor i sitt hjem i Shanghai, men skal nå være tilbake på jobb igjen på sitt ordinære kontor, ifølge samfunnskontakt Tove Sleipnes i Sjømatrådet.

Hardest rammet

Det var i Kina koronaviruset «oppsto» i fjor, og er det landet som er hardest rammet.

Italia, og spesielt Nord-Italia, ligger nå som nummer to når det gjelder dødsfall som følge av viruset.

Sjømatrådets utsending til Italia, Trym Eidem Gundersen, sier at han kom seg ut av Milano i siste liten før myndighetene sist helg opprettet det gigantiske karanteneområdet som omfatter Lombardia og noen andre regioner i Nord-Italia. Milano ligger i regionen Lombardia med rundt 10 millioner innbyggere.

Til sammen omfattet koronakarantenen som ble iverksatt sist helg 15 millioner mennesker i Nord-Italia.

Hele Italia i karantene

Men den siste utviklingen i saken er at nå er hele Italia med rundt 60 millioner mennesker pålagt strenge restriksjoner.

I praksis har myndighetene satt hele Italia i karantene.

Det var i går, mandag, at myndighetene besluttet å innføre en rekke restriksjoner over hele landet. Blant annet er sportsarrangementer midlertidig stoppet, og skoler og universiteter er stengt.

Gundersen har nå hjemmekontor og hjemmekarantene på hytta i Norge.

Restriksjoner

De første restriksjonene som ble innført sist helg gikk grovt sett ut på at det er forbudt for innbyggerne i regionen å reise ut av regionen og for folk utenfra å reise inn.

Tiltakene skulle vare til og med 3. april.

Gundersen sier at da han var i Milano i forrige uke var det relativt mye folk ute i gatene. Men det var færre enn normalt på restauranter og færre reiste med offentlig transport.

Fersk norsk laks i en butikk i Milano. I fjor ble det sendt 100.000 tonn norsk laks til Italia. Foto: Anders Furuset

Må ha mat

- Folk må ha mat. Myndighetene ønsker ikke at folk skal hamstre, men at det skal være en mest mulig normalsituasjon med matforsyning, sier Gundersen.

I går, mandag, sjekket han med aktører inne i «rød sone», karanteneområdet i Nord-Italia, som kunne bekrefte at det kom mat inn.

- Jeg har også snakket med dagligvarekjedene som sier at de selger mer mat nå enn tidligere. Det betyr at hjemmekonsumet har økt, og at folk går mindre ut og spiser, sier han.

Ifølge Gundersen må restaurantene stenge klokken 18, og at det er en viktig faktor for at færre spiser ute nå.

Viktig for norsk laks

Italia er et viktig marked for norsk laks. Det gikk i fjor 68.000 tonn laks fra Norge til Italia. Til sammen endte 100.000 tonn laks fra norske laksemerder opp i Italia i fjor hvis en tar med laks som går via Danmark og Polen for videreforedling.

De ferskeste eksporttallene fra Sjømatrådet er fra uke 9. Vi er nå i begynnelsen av uke 11. I uke 9 ble det sendt 718 tonn laks direkte fra Norge til Italia, mot 1084 tonn i uke 9 i fjor. Det er en nedgang i lakseeksporten på 34 prosent til Italia.

I uke 8 i år ble det sendt 1169 tonn laks direkte fra Norge til Italia.

Paul Aandahl, analytiker i Norges Sjømatråd sier at det er Frankrike og Nederland som har tatt unna den laksen som «normalt» sett skulle ha gått til Italia.

Paul T. Aandahl, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd. Foto: Pressebilde

Italia er det landet i Europa der utekonsumet av laks er størst.

Han sier at om lag halvparten av laksen som eksporteres til Italia blir solgt på restauranter, mens for resten av Europa selges omlag en tredel på restauranter, mens resten går til hjemmekonsum.

De nye koronatiltakene betyr at det er unntakstilstand i hele Italia fram til 3. april.