– Selv om det ser ut som en tabloid annonse, er det egentlig veldig mye forskning som ligger bak, sier seniorforsker ved Nofima, Katerina Kousoulaki, til Intrafish.

Funnene ble gjort i EU-prosjekt Aquabiopro-fit som Kousoulaki har ledet.

De kliniske testene fra prosjektet viser at kosttilskudd som inneholder blant annet konsentrat fra fiskeavskjær og fiskeolje kan gi stor helsegevinst.

– Kosttilskuddet er nøye satt sammen av en «dash»-lakseprotein, kolmule, kollagen og omega 3, for å nevne noe. Det er restråstoffer fra forskjellige fiskearter i forskjellige blandinger, både fra hode, rygg og skinn, fortsetter Kousoulaki.

I dag går det meste av restråstoff til spille eller til dyrefôr i Europa. Ved å ta i bruk ny forskningsbasert kunnskap kan råstoffene i større grad gå til mennesker.

Forskerne Birthe Vang (t.v.), Aikaterina Kousoulaki og Tone Aspevik ved Nofima har jobbet på prosjektet. Forskningen viser at helsetilskuddet de har utviklet har effekt mot depresjon, øker fysiske prestasjoner og forbedrer hud og hår. Kosttilskuddet er basert på avskjær fra ulike fiskearter. Foto: Marthe Njåstad

Omfattende forskning

Kousoulaki sier det er publisert 46 vitenskapelige artikler fra prosjektet så langt.

Forskningen viser blant annet en positiv effekt på folks psykiske helse. I kliniske forsøk skulle en gruppe deltagere svare på spørsmål før og etter en periode med kosttilskudd. Disse hadde psykiske helseplager i ulik grad før de begynte på kosttilskuddet og fikk en signifikant forbedring i symptomer. En gruppe fikk også placebo.

– Psykisk helse er noe som er veldig viktig, og vi ser at den globalt forverres. Det blir flere og flere som oppsøker psykologer eller psykiater, og som blir medisinert for symptomer som stress, angst og depresjon. Vi håper derfor at denne forskningen kan være nyttig.

Kronprins Haakon besøkte Nofima i Bergen onsdag 15. mars. Bærekraft både i utnyttelse av restråstoff og i form av nye råvarer til laksefôret var hovedtema for besøket Foto: Nofima

Mye går til spille

I Nofimas avanserte laboratorium i Bergen er det blant annet gjort analyser av mineralene og aminosyrene utvunnet fra restråstoffene.

Med disse analysene har forskerne gått videre og skalert opp produksjonen både i prosesshallen i Bergen og ved Nofimas pilotfabrikk Biotep i Tromsø. På den måten er det produsert kostholdstilskudd som er brukt i de kliniske testene.

Firma som Seagarden og Pelagia har vært med i prosjektet og vært med på å utvikle ingrediensene.

I prosjektet har man også testet ut å berike mat med produktet, som i hamburgere. Nå er det opp til industripartnerene i EU-prosjektet å ta resultatene videre, ifølge Nofima.

Fakta om prosjektet
  • Positive effekter mot depresjon ved bruk av kosttilskuddet utviklet i EU-BBI-JU-H2020 prosjektet Aquabiopro-fit. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Positive effekter i hudhelse i sommermånedene i Hellas. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Signifikante positive effekter knyttet til idrettsprestasjoner og omega-3-nivåer i blodet med bruk av kostholdstilskuddet. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax.
  • Utvikling av tunikatprotein til hamburgere og tunikat-umamifond som kjøttsmakforsterker. Ingrediensene er utviklet av Nofima og MarinFeed. Forskerne utviklet også tunikatmel til bruk i laksefôr.
  • De kliniske studiene ble utført i Hellas av Biognosis og Aristotle Universitet i Thessaloniki, og screeningmodellstudier ble utført av Universitetet på Kreta (Medicine School, Hellas), Universitetet i Valencia (Pharmacy School, Spania), Nofima (Norge) og BioInTech (Bulgaria).
Kilde: Nofima