Etter det ble oppdaget spor av koronavirus på et skjærebrett for laks i Beijing, har kinesiske myndigheter insistert på en videoinspeksjon av tre norske selskaper.

Mattilsynet ble informert gjennom den norske ambassaden i Beijing om at kinesiske myndigheter ønsker å gjennomføre videoinspeksjoner av oppdrettsselskapene:

Elisabeth Wilmann, direktør avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet Foto: Anders H. Furuset

Direktør for avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet skriver i en epost til IntraFish:

– Vi har fått en forespørsel fra kinesiske myndigheter (GACC) med ønske om å gjennomføre videoinspeksjoner av norske registrerte sjømatvirksomheter. På fredag er det tre lakseslakterier som skal inspiseres ved hjelp av video. Kinesiske myndigheter varsler om at det kan bli flere inspeksjoner av andre virksomheter på et senere tidspunkt.

Hun legger til at inspeksjonene skal fullføres på fredag 19. juni, som tidligere planlagt.

– Mattilsynet vil delta med inspektører ute hos virksomhetene og via video med personell fra hovedkontoret, skriver Wilmann til IntraFish.

Er i tett dialog med departementet angående saken

Wilmann bekrefter også overfor IntraFish at Mattilsynet er i tett kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), Sjømatrådet, næringsorganisasjonene og norske eksportører av fisk- og sjømat.

– Vi har fått bekreftet at virksomhetene har mulighet for å ta imot inspeksjon, skriver Wilmann.

Bedriftene har godtatt inspeksjonen

Navnene på de tre selskapene som blir videoinspisert på fredag, Sekkingstad, Vikingfjord og Nova Sea, går frem av en epost-korrespondanse IntraFish har fått tilgang til. Der går det også frem at Mattilsynet vil delta med inspektører på anleggene til bedriftene, og kinesiske myndigheter vil delta over Skype. Det vil personell fra Mattilsynets hovedkontor også gjøre.

Mattilsynet har fått bekreftet at bedriftene har mulighet for å ta imot en inspeksjon, og at de har det nødvendige utstyret på plass. Det er også planlagt slakting på dagen for inspeksjonen, fredag 19. juni.

«Per nå er dette den informasjonen vi har. Vi håper at kineserne kommer tilbake til oss i morgen med mer informasjon», skriver seksjonsleder for sjømat i Mattilsynet Lise Rokkones i eposten fra tirsdag 16. juni, som IntraFish har fått tilgang til.

Mattilsynet vil også innkalle til møte om dette i løpet av onsdag 17. juni opplyses det.

Ble bedt om inspeksjon på kort varsel

Hans Helge Vik er daglig leder i oppdrettsselskapet Viking Fjord. Han fikk beskjed om inspeksjonen i går fra Mattilsynet.

– Vi fikk ikke lang advarsel, for å si det sånn. Om det er panikk som preger kineserne eller noe annet, vet jeg ikke. Vi fikk først vite om dette fra en eksportør, sier han til IntraFish.

Han forteller også at Viking Fjord har sagt ja til å holde videoinspeksjon av sitt slakteri.

– Er dere bekymret for at det skal oppdages noe ved inspeksjonen?

– Nei, vi er ikke bekymret for det. Det er ikke bare korona det gjelder, slik jeg forstår det. Kinesiske myndigheter har lenge hatt lyst til å inspisere norske anlegg, lenge før korona. Etter det funnet på markedet i Beijing, fikk de litt hastverk. Det er hvert fall min analyse av det.

Vik forteller at selskapet nå forbereder seg på videoinspeksjonen, og at det er Mattilsynet som koordinerer inspeksjonen.

Daglig leder i Sekkingstad Even Hopland bekrefter overfor IntraFish at de også skal ha videoinspeksjon fra GACC på fredag.

Positivt innstilt på en inspeksjon

Kvalitetsansvarlig i Sekkingstad, Anne Karethe Yddal, sier i en kommentar til IntraFish onsdag ettermiddag at selskapet rigger til for en videoinspeksjon på fredag:

– I går fikk vi beskjed om videinspeksjonen på fredag fra Mattilsynet. Så hadde vi et møte med Mattilsynet i dag. Vi er tre virksomheter som skal inspiseres. Og slik vi forstår det, er det tilfeldig hvem som inspiseres, sier hun.

Hun forklarer at selskapet er positive til inspeksjonen fra GACC.

– Vi ønsker gjerne å vise frem hvordan virksomheten driver overfor kinesiske myndigheter. Vi har ingenting å skjule, og gjør så godt vi kan. Når det gjelder koronaviruset så følger vi anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

Yddal legger til at det er duket for noe Sekkingstad anser som en helt vanlig inspeksjon, slik de er blitt opplyst av Mattilsynet.

– Vi forbereder oss på inspeksjonen nå og det går veldig fint. Det eneste som blir litt spesielt med denne inspeksjonen er at den blir nettbasert.

Nova Sea vil også inspiseres

Kommunikasjonskoordinator i Nova Sea, Anette Davidsen, skriver i en epost til IntraFish at selskapet skal holde en videoinspeksjon i løpet av fredagen.

«Vi forbereder oss på samme måte som med andre kunderevisjoner, men vi forventer flere spørsmål knyttet til dette med forebygging av smitte og er ellers i tett dialog med Mattilsynet», skriver Davidsen.

Hun legger til at Nova Sea ikke har gjennomført inspeksjon via video tidligere, og at dette blir nytt for selskapet.

Stiller flere krav til inspeksjonen

Kinesiske myndigheter stiller blant annet krav til at inspeksjonen skal foregå med fungerende internett i alle produksjonsområder i anlegget. Dette inkluderer slakteområde, fileteringsstasjoner, foredlingsstasjoner og oppbevaring.

Båndbredden skal kunne støtte normal videosoftware som Wechat og Skype.

Video- og lydutstyr må også være på plass, og av profesjonell kvalitet. Telefoner vil ikke være tillat som opptaksutstyr ved inspeksjonen.

«Før videoinspeksjonen burde den kompetente myndigheten i eksportørlandet forberede tekniske materialer for inspeksjonen sammen med bedriften i forkant», heter det i kinesernes «bestilling» som IntraFish har fått tilgang til.

Vil ha omfattende tilgang til selskapets funksjon

De ber også om plantegninger av slakteriene, prosessflytskjemaer, oversikt over systemer for kvalitetskontroll, bedriftenes inspeksjonsrutiner, offentlige inspeksjoner fra Mattilsynet og selskapets egne feilrettinger.

«De ovennevnte materialene burde bli forberedt i forkant i elektronisk format og sent til den kinesiske ekspertgruppen for vurdering via epost ved behov», skriver kinesiske myndigheter.

Krever at ansatte også stiller ved inspeksjonen

Det skal også være minst en kvalitetssjef og en sikkerhetssjef fra selskapene til stede under inspeksjoner, samt en representant fra Mattilsynet og en tolk.

Kinesiske myndigheter ber også om at Mattilsynet skal foreta tester før inspeksjonen, for å forsikre at nettverkstilkobling og teknisk utstyr fungerer.

Les også: