Fremtiden for oppdrett ligger nemlig både kystnært, i havet og på land.

Slik lyder hovedbudskapet fra første dag av GATH-konferansen i Ålesund som samlet teknologidelen av oppdrettsnæringen.

Det var også det som det var breiest enighet om da de tre siste fiskeriministrene møttes til debatt om oppdrettsnæringas framtid i en paneldebatt midt på første konferansedag.

Tre muligheter

– Vi må legge til rette for vekst over hele fjøla for å følge opp vår målsetning for oppdrettsvirksomheten. Vi må ha en kombinasjon av alt fordi fiskens naturlige habitat er i sjøen og vi må sørge for at de beste habitatene må få produsere litt mer, sier Harald Tom Nesvik.

– Vi kommer til å ha mer innenfor lukkede anlegg i fjor, mer innenfor landbasert og ikke minst også til havs.

– Sett det ut i livet, var beskjeden fra Nesvik etter å ha vært i en litt opphetet debatt med fiskeriminister Bjørnar Skjæran og hans forgjenger Odd Emil Ingebrigtsen.

Harald Tom Nesvik i paneldebatt om oppdrettsfremtiden. Foto: Einar Lindbæk

Politisk krangel om tempo

Debatten toppet seg med den vanlige politiske kjeklingen om hvem som hadde gjort hva mens de enten satt eller sitter med makten. Nesvik kom med en klar oppfordring til Skjæran.

– Alt går så sakte. De jobber i sirup. Jobb raskere fordi næringen kan ikke vente. Hva AP gjør er ikke nok, for alt de må gjøre trenger godkjenning fra SV, sa Nesvik og listet opp:

– Vi må gjøre noe med lokaliseringer av lisensene. Landbasert industri med få reguleringer for å få økt produksjon. Vi trenger denne produksjonsøkningen. Næringen er klar, vi venter på regjeringen.

Bjørnar Skjæran. Foto: Einar Lindbæk

Skjæran måtte rydde opp

Bjørnar Skjæran svarte med samme mynt:

– Odd Emil gjorde en god jobb på slutten med et nytt system for tillatelser. Vi hadde mye å gjøre med å rydde opp etter Harald Toms tid som fiskeriminister. Harald vet bedre enn de fleste at vi jobber, svarte Skjæran.

Odd Emil Ingebrigtsen ser for seg tre gode veier å gå for oppdrett fremover.:

– I dag ser vi nye ideer i fjorder med lukkede anlegg som er spennende. Vi må ha objektive kriterier. Myndigheter og business har lang tradisjon med å samarbeide. Det får vi til nå også. Hvis vi ser tilbake 30 år, produserte vi mellom 80 og 100.000 tonn, alle ville ha sagt det var umulig å nå dit vi er komme i dag.

Odd Emil Ingebrigtsen. Foto: Einar Lindbæk

Oppdretts-koalisjon

I debatten kom Nesvik med en invitasjon til at de tre største partiene setter seg sammen og blir enige om hvordan oppdrettsnæringen kan utvikles fremover og ikke bli regulert i nye retninger hvert fjerde år, var oppfordringen fra Nesvik.

Det var akkurat de tre største partiene som var samlet i debatten. Mye tyder på at de kan bli enige om de ser bort fra hvem som har gjort hva og ikke gjort noe i tiden som har vært.