Ifølge stortingsrepresentant og Høyres fiskeripolitiske talsperson, Tom-Christer Nilsen, kom regjeringspartiene og Frp fram til enighet om havbruksdelen i revidert nasjonalbudsjett som blant annet betyr at kommunenes del av laksevekstpenger øker i forhold regjeringens opprinnelige forslag i revidert nasjonalbudsjett som kom 12. mai.

Fra 25 til 40 prosent

I det opprinnelige forslaget foreslo regjeringen at staten skulle ha 75 prosent av vederlagspengene for laksevekst.

25 prosent skulle gå inn i Havbruksfondet, som Stortinget opprettet i 2016, og fordeles mellom kommunene (87,5 prosent) og fylkeskommunene (12,5 prosent).

Den nye fordelingsnøkkelen for laksevekst (40 prosent til kommunene og 60 prosent til staten) vil gjelde fra og med 2022.

Produksjonsavgiften som ble foreslått av regjeringen i revidert nasjonalbudsjett blir som den var foreslått.

Lakseselskapene skal betale 40 øre per kilo produsert fisk. Pengene skal gå inn i Havbruksfondet og fordeles mellom kommunene og fylkeskommunene.

Ikke indeksregulert

Nilsen sier at det ikke står noe i teksten som en er enig om når det gjelder indeksregulering av produksjonsavgiften.

– Det blir opp til enhver tids sittende regjering å justere avgiften opp i forhold til prisstigningen, sier Nilsen til Fiskeribladet torsdag kveld.

For 2020 og 2021 foreslo regjeringen i revidert nasjonalbudsjett en midlertidig løsning på Havbruksfondet der kommunesektoren tilføres én milliard kroner i år og én milliard kroner i 2021 gjennom Havbruksfondet.

Fra to milliarder kroner til 3,25 milliarder

Regjeringspartiene og Frp er blitt enige om å øke totalbeløpet for de to årene fra to milliarder kroner til 3,25 milliarder kroner.

Ifølge Nilsen vil 2,25 milliarder kroner bli betalt til Havbruksfondet i år, mens det vil bli betalt én milliard kroner inn til Havbruksfondet i 2021.

Han sier videre at det regjeringspartiene og Frp stiller seg bak imøtekommer den kritikken laksenæringen og kommunene har hatt på forslaget i revidert nasjonalbudsjett.

– Dette er også noe Høyres næringsfraksjon har ønsket seg, sier Nilsen.

Les flere saker fra Fiskeribladet: