Koronavirus som har ligget på nedkjølt laks i mer enn én uke kan fremdeles være smittsomt, ifølge den nye studien fra Kina.

Forskere ved South China Agricultural University og Guangdong Academy of Agricultural Sciences in Guangzhou, fant ut at viruset SARS-CoV-2, viruset som forårsaker COVID-19, kan overleve i opp til åtte dager på laks ved 4 grader celsius. Det er nyhetsbyrået Bloomberg som omtalte studien først.

Resultatene av studien ble publisert forrige uke, og har ikke blitt fagfellevurdert ennå.

Mener streng inspeksjon av importert laks burde bli ny protokoll

– Fisk er generelt solgt fra steder hvor temperaturen er mye lavere enn vanlig romtemperatur. Dette betyr at virus som sitter på fiskeskinnet og blir solgt på fiskemarkeder kan overleve lenge, skriver forfatterne bak studien.

De legger til at resultatene betyr at det burde være «strenge inspeksjoner for å se etter SARS-CoV-2, som en del av en kritisk ny protokoll» for fiskeimport og eksport, før salg blir tillat.

Kinesiske myndigheter har undersøkt importert kjøtt, pakninger og beholdere som en potensiell kilde for koronaviruset siden juni, da et utbrudd ble rapportert ved Xinfadi sjømatmarked i Beijing i Kina.

– Vi forstår dette er en foreløpig studie som ikke har vært gjenstand for faglig vurdering. Når det kommer til sjømat og mattrygghet viser vi for øvrig til Mattilsynet og deres uttalelser om COVID-19 og trygghet for å spise norsk sjømat, skriver Sjømatrådets fiskeriutending i Kina, Victoria Braathen i en epost til IntraFish.