Lakseforedlere i Alaska betaler fiskere opp til 65 cent mindre per pund fisk så langt denne sesongen for sockeye-laks fra Bristol Bay. Dette som en følge av dårlig salg innen restaurant-markedet på verdensbasis, samt pågående problemer med koronavirusutbrudd ved flere store foredlere i Alaska.

Denne uken meldte Trident Seafoods om en grunnpris på 0,70 dollar (ca 6,40 kroner) per pund (0,45 kg) for sockeye laks. Denne lakseprisen er 48 prosent lavere enn fjorårets gjennomsnittlige laksepris i Bristol Bay. Da lå den på 1,35 dollar (ca 12,30 kroner), uten fremtidige prisjusteringer eller bonuser.

– Det er vanskelig å ikke være skuffet

Foredlingsselskapet North Pacific Seafoods ga samme prisen per pund for sockeye laks. Det bekrefter leder i Bristol Bay Fiskeforening David Harsila overfor IntraFish.

Peter Pan Seafoods har også gitt denne prisen for laksen, og tilbyr 1,37 kroner mer per pund for kjølt fisk.

– Jeg er skuffet, og det er vanskelig ikke å være. Vi produserer et kjempegodt produkt etter å ha arbeidet nesten livet av oss i en måned. Til gjengjeld blir vi fortalt at innsatsen vår ikke er verdt like mye denne sesongen som i tidligere år, sier Tom Rogotzke til IntraFish.

Han fisker og selger Alaska-laks gjennom sitt Minnesota-baserte selskap.

Overrasket og skuffet over foredlernes priser

Faktorer som har påvirket årets sesong inkluderer en overproduktiv sesong i 2019 med høye priser for fiskerne. Dette pågikk i tiden opp mot koronaviruspandemien, som førte til merkelige markedstilstander for den amerikanske sjømatnæringen denne sesongen.

Selskapene betaler også en estimert pris på 45.641 kroner ekstra (5.000 USD) per arbeider dette året for å innføre og opprettholde smitteverntiltak mot koronasmitte. Dette er beregnet av Bristol Bays Regionalforening for Sjømatutvikling (BBRSDA).

Amerikanske myndigheter kan dekke deler av, eller hele dette kostnadstapet. Men det er fremdeles usikkert.