Det ble en krangel om skytinga er tema eller ikke.

– På grunn av de strenge beviskravene i straffesaker, så er skyting ikke en del av tiltalen. Men er skytinga dårlig, er det særlig viktig at resten av fangsten foregår på forsvarlig vis. Vi kommer ikke til å hoppe over den skytinga som blir krtisert i rapporten, men vil ikke dvele ved dette, sa aktor Tor Børge Nymo i sitt innledningsforedrag.

Men han hadde bare såvist startet opplesingen av selfangstinspektør Liv Grethe Isdahl sin kritikk av omgangen med skytevåpen ombord, før det sprakk for forsvarene: Hallvard Østgård som forsvarer skipper Karl K. Angelsen og Kenneth Mikkelsen på vegne av Polardrift og Jens Petter Kraknes. Begge svarte nei på skyldsspørsmålet da saka startet. Det betyr at de heller ikke akter å betale bøtene på 30.000 og 70.000 kroner.

Strid om tiltalen
– Vi har i møter med påtalemyndighetene fått opplyst at skytinga ombord slik den blir beskrevet i rapporten ikke er med i tiltalen.

Det meste om skyting
Vi har ikke forberedt oss på å bevise at skytinga ombord var av god standard, noe som vi blant annet kunne gjort ved å legge fram regnskap for ammunisjonsbruken. Rapporten fra inspektøren er på sju sider, og det meste handler om skyting. Kritikken for bruk av hakapiken, mangelfull blodtapping og såkalt «krøking» av dyr for å ta dem opp fra isen, opptar en svært liten del av rapporten. Ett eller to avsnitt, høyst en halv side, hevdet forsvarene, som reagerte på aktors forsøk på å bruke avskytinga av sel til et bakteppe for tiltalen.

Ikke i forskriftene
– Det er ikke noe dekning i forskriftene for å kreve at dersom skytinga er dårlig skal bruken av andre metoder og redskap praktiseres ekstra strengt i forhold til lovverket, fastslo Ostgård.

Grunnlaget for rettsaka er den svært kritiske inspektørrapporten som kom på «Kvitungen» etter sesongen i Vesterisen i fjor vår (april/mai). Den førte til at Fiskeridirektoratet anmeldte skipper og rederi og i tillegg ble konsesjonen inndratt slik at «Kvitungen» ikke kom på feltet i år.

I går startet rettsaka der det er avsatt to dager til gjennomgang av bilder, video-opptak og andre bevis. Rundt ti vitner skal forklare seg, og retten må jobbe under hardt tidspress for å bli ferdig etter at aktor bruke halve dagen på sitt innledningsforedrag.

Kritisk rapport
Her dokumenterte han blant annet rapporten fra det rettsoppnevnte vitnet: veterinærprofessor Egil Ole Øen som hadde en klar oppfatning av bevisene:

– De viser beklagelig mange tilfeller av dyr som ikke blir blodtappet, noe som dyrevernmessig er viktig å gjøre, skriver Øen i rapporten som han skal forklare seg nærmere om i dag.

– Selfangsten er ei lita, men strengt kontrollerte næring. Den internasjonale oppmerksomheten mot Norge er stor og av politiske hensyn er det viktig å følge regelverket, sa aktor Nymo i sitt innledningsforedrag.