Oppdrettsselskapet tilbyr nå et stipend på 10.000 amerikanske dollar til kvinner som ønsker å utdanne seg innen akvakultur. Det har de gjort i forbindelse med etableringen av selskapets gren i USA:

– Vi har stiftet eget selskap i USA, hvor vi driver med salg og logistikk. Vi har valgt å ta kontroll på hele verdikjeden der borte selv. Selskapet startet offisielt 1. februar. I forbindelse med det har vi jobbet med planer og strategier, og en del av det har vært samarbeid med flere aktører, sier daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett, Alf-Gøran Knutsen.

En av aktørene selskapet har samarbeidet med er James Beard Foundation – en interesseorganisasjon for kokkeindustrien, som nominerer de beste kokkene innen sine segmenter.

– Og er det noe oppdrettsnæringen trenger, er det flere damer på anleggene. Fire av våre fem arbeidere i USA er kvinner, men slik er det ikke på den norske siden av driften. Her er det fire av 26 arbeidere som er kvinner. Det er en del av utfordringen i næringen, det er litt for få damer på merdkanten, sier Knutsen.

Alf-Gøran Knutsen er daglig leder av Kvarøy Fiskeoppdrett i Lurøy kommune på Helgeland. Foto: Pressefoto

Muligheter for ansettelse etter skolegangen

Gjennom stipendordningen, hvor alle kvinner i hele verden kan søke, kommer Kvarøy Fiskeoppdrett til å dekke kostnader knyttet til skolegangen innen akvakultur. I tillegg tilbyr oppdrettsselskapet praksisplass hos dem, og om det skulle passe, en stilling i selskapet ved fullført studie.

– Studiegangen til kandidaten må være havbruksrelatert. Men så er det slik at akvakultur begynner å bli ganske vidt med mye teknologi og spesialiseringer. Arbeidet hos oss kommer til å være direkte knyttet til produksjon av fisk.

Knutsen forteller at søknadsfristen for stipendet er satt til 11. juli. Avhengig av utdannelsesløpet til kvinnen som får stipendet, ønsker de å ha henne i praksis innen ett år.

Sjømatbedriftene er begeistret over initiativet

Organisasjonssjef i Sjømatbedriftene Kjetil Hestad forteller at Sjømatbedriftene er svært fornøyd med initiativet til Kvarøy Fiskeoppdrett, som også er medlem i interesseorganisasjonen.

– Vi synes det er fantastisk at Kvarøy Fiskeoppdrett har fått dette på plass. Så vidt jeg er kjent, er dette første gangen vi har hatt et slikt stipend for kvinner i næringen, og det er veldig bra, sier Hestad.

Han legger til at kvinner definitivt og heldigvis er på fremmarsj i oppdrettsnæringen.

– Det er mange kvinner som jobber i denne næringen på ulike nivåer, og det er svært viktig. Og det å se at de er like flinke som guttene, og vel som det, er veldig godt.

Organisasjonssjef Kjetil Hestad i Sjømatbedriftene. Foto: Bent-Are Jensen

Les også:

I dag starter byggingen av Salmon Evolutions landbaserte anlegg

Rekordresultat for Salmar – tjente over 1 milliard

Salmar har søkt om konvertering av utviklingstillatelser