– Prisene var rekordhøye, med god margin, sa Mowi-sjef Ivan Vindheim da han presenterte selskapets kvartalstall onsdag morgen.

Investor John Fredriksen er største eier i laksegiganten, hvor han eier 12,2 prosent. Selskapet betaler nå nær 1,4 milliarder kroner i ekstraordinært utbytte for kvartalet, hvor driftsresultatet endte på 320 millioner euro (cirka 3,1 milliarder kroner).

Aksjemarkedet hadde muligens enda høyere forventninger. Aksjen faller skrivende stund 3,6 prosent til 210,5 kroner, og kursen er dermed omtrent uendret så langt i år. To analytikere skjønner ikke mye av dagens kursfall.

Mowi
  • Er med god margin både Norges og verdens største lakseprodusent med produksjon blant annet i Norge, Skottland, Chile, Canada og Færøyene. Hovedkontor i Bergen. Selskapet het tidligere Marine Harvest.
  • John Fredriksen og familien er hovedeier med 14,4 prosent, mens Folketrygdfondet har drøyt åtte prosent
  • Børsnotert i Oslo, med en markedsverdi på rundt 100 milliarder kroner.
  • Har rundt 15.000 ansatte fordelt på 25 land.

– Mowi leverte en ganske nøytral rapport sammenlignet med forventningene, slik vi ser det. Selskapet gjentar estimatet for hvor mye fisk det skal slakte i år, og leverer gode tall i Norge. Vi er litt overrasket over at aksjen er såpass svak i dag, sier Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets.

Heller ikke Herman Alexander Dahl i Nordea Markets skjønner helt hvorfor aksjen faller.

– Det er litt vanskelig å forstå. Selskapet guider på relativt flate kostnader, men det er klart at når noen andre lakseprodusenter guider så mye opp på kostnader, kan det påvirke hele sektoren. Vi ser uansett fallet i Mowi i dag som en overreaksjon, sier Dahl.

Lerøy skuffet

Lerøy Seafood Group, som er verdens tredje største lakseprodusent, tjente 923 millioner kroner på driften i andre kvartal. Det er nær en dobling fra samme kvartal i fjor, men svakere enn forventningene som ifølge TDN Direkt var 1.068 millioner kroner.

Aksjen faller drøyt tre prosent onsdag formiddag, og er som Mowi-aksjen omtrent uendret så langt i år.

– Lerøy leverte betydelig svakere tall enn ventet, og vi ser en nedside på rundt ti prosent på estimatene våre. At den aksjen faller er ikke så overraskende, mener Lye i Handelsbanken Capital Markets.

Analytiker Herman Aleksander Dahl i Nordea Markets, her på besøk hos Bakkafrost på Færøyene. Foto: Anders Furuset

Dahl i Nordea Markets merker seg at selskapet har høye kostnader.

– Selv om selskapet guider på lavere kostnader på andre halvår enn i første halvår, er kostnadene i første halvår veldig høye. Slik jeg ser det er det 53 kroner per kilo i snitt, og selv om det skal litt ned i andre halvår, er det veldig høye kostnader, sier Dahl i Nordea Markets.

– Hvorfor?

– Det handler i hovedsak om kostnadsinflasjon. Vi så at Grieg Seafood, som rapporterte tall tirsdag, guider om kostnader på rundt 50 kroner i tredje kvartal. Fôret er nesten doblet i pris på to år, og det er ikke noe sted å gjemme seg for andre innsatsfaktorer som emballasje og lignende, sier Dahl.

Både Nordea og Handelsbanken er positive til Mowi-aksjen, mens de er delt i synet på Lerøy-aksjen, hvor Nordea anbefaler salg og Handelsbanken anbefaler kjøp.

Venter sterke laksepriser

Lakseprisen har de seneste ukene kommet ned til nivåer nær 60 kroner kiloen, noe som er det laveste nivået så langt i år, men høyere enn på samme tid i fjor. Høsten er høysesong for lakseslakting, som følge av god vekst gjennom sommeren, med høye sjøtemperaturer.

– Laksemarkedet er sesongmessig svakt i nå i august, og trolig også de kommende månedene, men vi venter at prisen kommer opp mot slutten av året, og at første halvår 2023 blir sterkt, sier Lye i Handelsbanken.

Også Mowi-sjef Ivan Vindheim er positiv til lakseprisen på lang sikt. Han viste til at Kontali Analyse anslår en vekst i utbudet globalt på kun to prosent de neste tolv månedene, og at markedene er sterke.

Dahl i Nordea er noe mer avmålt.

– Det ser veldig, veldig bra ut på lang sikt, men i det korte bildet er vi litt mer forsiktig. Vi tror at resesjonen mange konsumenter kan få oppleve også vil påvirke lakseprisene. Utbudet er også stort, og vi er nok litt mer avmålt til prisene i andre halvår, sier Dahl.

Nordea Markets anslår en laksepris på i snitt 68 kroner kiloen i andre halvår.

– Med en laksepris på 68 kroner kiloen og kostnader på litt over 50 kroner kiloen tjener lakseprodusentene fortsatt gode penger?

– Ja, absolutt, men forventningene til markedet er nok enda høyere, avslutter Dahl.