De rangerer rett under realitystjernen Kylie Jenner (22) som er verdens yngste riking i kategorien under 30 år. Som fotomodell er Jenner megakjendis etter dokusåpe-serien «Keeping Up with the Kardashians». Som forretningskvinne er Jenner stor innen kosmetikk.

Men de to Andresen-søstrene er hver for seg rikere enn Jenner.

På topp-10 listen finner vi også laksearvingen Gustav Magnar Witzøe (26). Han er verdens fjerde yngste dollarmilliardær. I tillegg er Salmar-arvingen verdens nest rikeste person under 30 år hvis man rangerer etter størrelse på formuen.

Forbes' milliardær-rangeringer

Tidsskriftet og nettstedet Forbes er verdenskjent for sine årlige lister og rangeringer, blant annet av verdens største selskaper, av de rikeste personene i USA og globalt, de rikeste kjendisene og de mektigste kvinnene.

Ifølge Forbes finnes der drøyt 2.000 dollarmilliardærer i verden. Bare ti av dem er under 30.

Av de ti er sju arvinger og tre selfmade. De tre norske er arvinger, og det dufter laks av dem alle tre – i større og litt mindre grad.

Da Ferd-arving Katharina Andresen gjennomførte sitt internship i EY, jobbet hun med spørsmål om likestilling og kvinner i næringslivet. Foto: Arkivfoto Gorm K. Gaare

Omfattende portefølje

Alexandra og Katharina Andresen har hver en formue på 1,1 milliarder dollar, noe som tilsvarer drøyt 11 milliarder kroner med dagens kronekurs.

De har arvet 42 prosent av det familieeide investeringsselskapet Ferd. Faren Johan H. Andresen kontrollerer selskapet.

IntraFish intervjuet senior for akkurat ett år siden da han deltok på åpningen av verdens mest moderne, avanserte og komplekse stamfisk- og rognanlegg: Salmobreed Salten ved Bodø i Nordland.

Familien har en omfattende investeringsportefølje, og en voksende andel er sjømat.

De to unge kvinnenes bestefar var laksegründer fra slutten av 1970-tallet fram til 1991. Han bygget både sette- og matfiskanlegg for laks flere steder i Norge og Irland, og han satset på seabass og seabream i flere land rundt Middelhavet.

IntraFish har gjennom Ferds pressekontakt stilt Alexandra og Katharina Andresen følgende spørsmål blant flere:

– Har du/dere tro på havbruk som framtidsnæring, og vil dere investere tyngre i sjømat framover?

De ønsker imidlertid ikke å svare:

– Katharina og Alexandra har ikke noen formelle roller i konsernet per i dag og det er derfor ikke naturlig at de uttaler seg om spesifikke strategier og investeringer. De har heller ingen øvrige kommentarer, skriver Ferds pressekontakt Gry Skorpen i en epost til IntraFish.

Verdens nest rikeste

Gustav Magnar Witzøe som er 26, har ifølge Forbes en formue på 2,3 milliarder dollar. Med dagens kronekurs tilsvarer det 23,5 milliarder kroner. Han eier rundt halvparten av Salmar som er verdens femte største lakseprodusent. Salmars børsverdi er nå 46 milliarder kroner.

IntraFish har forsøkt å innhente kommentarer om Forbes-kåringen fra Witzøe via Salmars pressekontakt Trine Sæther Romuld:

«Da har jeg videresendt emailen til Gustav Magnar og fått tilbakemelding om at han ikke har noen kommentarer til dette. For ordens skyld, Gustav Magnar har for øyeblikket ingen verv eller ansettelsesforhold i Salmar», svarer hun per epost.

Witzøe svarer heller ikke på mobil.

Laksearving Gustav M. Witzøe, her på DNs julepanel på the Thief. Foto: Arkivfoto Gorm K. Gaare

Modellkarriere fra New York

I juni i fjor meldte Dagens Næringsliv at Gustav Magnar Witzøe satser på en internasjonal modellkarriere, med base i New York og har satt bort forvaltningen av sine private investeringer.

Han hadde da inntil nylig jobbet som trainee i familiens holdings- og investeringsselskap Kverva. Karrieren i familievirksomheten er lagt på is.

I fjor kåret Forbes han til verdens tredje yngste dollarmilliardær.

Mesteparten av familieformuen er samlet i Kverva. Det meste ble overført til enebarn Witzøe i 2006 da han var 13 år.

Drosjesjåfør og bilmekaniker

I mai i fjor hadde DNs magasin D2 et stort oppslag med den unge arvingen. De dro til heimplassen hans, Frøya, ytterst på trøndelagskysten.

Journalistene spør den unge mannen om hvordan han opplever å være så rik, om det også er en byrde:

– Nei. Byrde blir feil ord å bruke. Det blir hardt og dumt å melde. Pappa har vel uttalt at han angret på at han overførte aksjene til meg i så ung alder. På grunn av avisoverskriftene. Men et stort ansvar? Det kan jeg kjenne på. Heldigvis har vi så flinke folk rundt oss. Folk jeg stoler på. Det er et stort ansvar for Frøya. For alle folkene som jobber i bedriften.

26-åringen har hatt suksess som investor i fylkeshovedstaden Trondheim. Han har brukt penger på flere såkornselskaper innen teknologi og mote. Og han har satset på eiendom, blant annet i restaurantlokaler på Solsiden, der Trondhjems Mekaniske Værksted tidligere lå, ved Nidelvas utløp.

Har vært på mærkanten

Veien til modellverdenen gikk gjennom den profilerte kjendisstylisten, Jan Thomas, som er delvis oppvokst i fiskerikommunen Austevoll.

Gustav Witzøe og Jan Thomas på kjendisfest. Foto: Instagram

I D2-artikkelen opplyses det videre at etter videregående jobbet Gustav Witzøe to år med havbruk på Frøya. De første dagene på mærkanten ble han kalt «veitjungen» - jentungen.

– Det var et bra arbeid. Og lønna var god, sier han til magasinet.

Og han avslutter slik:

– Frøya er vakker. Frøya er alltid heimplassen min. Men det skal bli godt å komme til et annet sted. Oppleve litt nye ting.

Les også: