Påsken står snart for tur, med våren lar seg vente på. Planen om å få sjøsatt båten i løpet av mars ser ut til å ryke. Det hjelper heller ikke at butikkene er stengt, selv om en sikkert kan bestille det en trenger til vårpussen på internett.

Enn så lenge er jeg frisk, og smittetallene her i kommunen er høye, men på vei ned – så jeg er kanskje ikke den som kan klage mest. Vi får bare holde ut ENDA litt lenger.

Forrige ukes nyhetsbrev ble vel langt – denne uken prøver jeg å fatte meg mer i korthet. Gi gjerne tilbakemeldinger om formatet treffer.

Oppdretterne tapte

En stor nyhet denne uken- men som kanskje ikke var en stor overraskelse – var at lakseoppdrettere på Vestlandet tapte søksmålet mot staten. Søksmålet var fremmet av 25 oppdrettere i det såkalte produksjonsområdet 4 (som strekker seg fra Nordhordland til Stadt). Grupperingen saksøkte staten etter et nedtrekk av produksjonskapasitet, som de mener skjedde på feilaktig grunnlag.

Trafikklyssystemet regulerer om oppdretterne får mulighet til å kjøpe økt produksjonskapasitet annethvert år. Områder hvor lakselus forårsaker for høy dødelighet hos vill laksefisk får rød status, og må ta ned kapasiteten sin. Det var nettopp det som skjedde i produksjonsområde 4.

Oppdretterne mente at vedtaket var basert på et mangelfullt og feilaktig faktagrunnlag. De ønsket å få omgjort vedtaket – eller få minimum 250 millioner kroner i erstatning.

Dommen fra Sogn og Fjordane tingrett var tydelig – oppdretterne tapte fullstendig. Grupperingen av oppdrettere har langt på vei antydet at de kommer til å anke avgjørelsen.

Digitaliserer produksjonen

Mowi er verdens desidert største lakseprodusent. Onsdag arrangerte de en digital kapitalmarkedsdag, hvor ledere for ulike deler av konsernet gikk gjennom status og planer fremover.

Selskapet kom ikke med noen store nyheter, men ga en grundig gjennomgang om hva de tenker om fremtiden. Kort oppsummert fortsetter de å være tro til produksjon i åpne merder i sjø, men arbeider hardt med å gjøre hele verdikjeden digital. Deres norske virksomhet går foran.

Gjennom et program de kaller «Mowi 4.0» vil produksjonen bli stadig mer automatisert. Fôring og lusetelling skal foregå automatisk, og kontinuerlig forbedres med stordata og selvlærende programvare.

Effektiviseringen er også en del av konsernets kostnadsprogram. Anslaget er at 1.500 årsverk blir overflødige om volumene forblir som i dag – men planen er å produsere mer laks. Økt volum kan da mer enn kompenserer for effektivitetsgevinsten, og gi netto oppgang i antall årsverk.

Dyrt dataangrep

Apropos digitalisering – datasystemer kan være sårbare, noe Akva Group fikk oppleve i januar. Da ble de angrepet av hackere som satte store deler av deres systemer ute av spill.

Jeg har flere ganger omtalt angrepet – og at selskapet ble krevd for løsepenger. De vil fortsatt ikke svare på om de har betalt løsepenger eller ikke, men fredag forrige uke kom de for første gang med et anslag på hva angrepet kostet dem.

40 – 50 millioner kroner er fasiten. Dette er kostnader hovedsakelig knyttet til konsulenter og eksperter som har bistått i prosessen, og da muligens også løsepenger.

Vil selge aksjer for 2 milliarder kroner

Det ble nylig kjent at det børsnoterte lakseselskapet NTS vil skille ut rederivirksomheten sin (Frøy), og notere det som et eget selskap. Frøy driver med brønnbåter og servicebåter som selger tjenester til oppdrettsnæringen i Norge.

Torsdag ble detaljene i den kommende transaksjonen kjent. NTS og deres tilretteleggere prøver å selge Frøy-aksjer basert på en prising av virksomheten til 4,26 – 4,75 milliarder kroner. Planen er å hente inn 1 milliard kroner i frisk egenkapital, i tillegg til at NTS skal selge eksisterende aksjer for rundt 1 milliard kroner. Om alt går som de håper, kan Frøy-aksjen handles på Oslo Børs fra 29. mars.

Denne teksten er første gang publisert i Dagens Næringslivs ukentlige nyhetsbrev DN Sjømat. Alle som har aktivt DN-abonnement kan melde seg på nyhetsbrevet HER