Fredag forrige uke kunne oppdretterne igjen se 60-tallet på lakseprisene. Ifølge laksepris-indeksen til Nasdaq må man tilbake til uke 25 i 2020 for å finne snittpriser på over 60 kroner per kilo. De endelige prisene for uke 8 og 9 er ikke klare enda.

– De ligger foran skjemaet, kan man si. Jeg har anslått at man ut første kvartal skal ha en snittpris på 47,5 kroner. De prisene vi har nå ligger foran skjema. Det er positivt sånn sett, men vi har sett at etterspørselen målt i verdi har vært bra i det siste. Jeg tipper man har fått en kombinasjon av at eksportvolumet har gått litt ned og at det har vært kaldt i februar. Når volumet går ned og etterspørselen holder seg bra – så har lakseprisene gått opp, sier sjømatanalytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux, til IntraFish.

– Litt skjørt foreløpig

Han er uten tvil spent på fortsettelsen.

– Det som blir spennende nå er om dette blir starten på oppgangen, eller om man vil se en tilbakegang. Det er litt skjørt foreløpig. Det er vanskelig når det fortsatt er nedstenginger rundt om i verden. Det er vanskelig å være skråsikker, legger Nordby til.

– Er oppgangen allerede priset inn i aksjekursen – eller vil sjømataksjene stige fremover?

– Aksjene har gått ganske bra i det siste, en del av det må være priset inn. Det er vanskelig å si fullstendig hva som er priset inn eller ikke. Vanligvis vil forward-kurven si en del om hva som er priset inn. Forventningen er at prisene ligger på midten av 50-tallet ut året og at det i 2022 ligger på 57–58 kroner. Men vi tror det er mulig å gå forbi dette. Hvis den norske kronen holder seg svak og etterspørselen holder seg, tror jeg prisen vil ligge høyere enn 57 kroner neste år. Vi tror mer på 61 kroner kiloen.

Grafen viser lakseprisen fra og med uke 1 i 2020 til og med uke 7 i 2021. (Nasdaq salmon index)

I ukene 26, 27 og 28 i 2020 holdt lakseprisene ifølge Nasdaq seg over 50 kroner kiloen – men resten av året har det vært 40-tallet som har vært gjeldende prisnivå.

Unntaket er uke 53 i 2020, hvor prisene hoppet opp på 50-tallet igjen for en kort stund – hvor snittprisen endte på 51,49 kroner.

Hva snittprisen ender på for uke 9 vet vi fortsatt ikke – men samtlige industrikilder IntraFish snakket med rapporterte om nivåer over 60 kroner forrige fredag.

– Trenger høyere priser

I Lingalaks er daglig leder Kristian Botnen ikke uventet fornøyd med utviklingen.

– Spesielt høsten og slutten av fjoråret var krevende prismessig, hvor mange oppdretter tapte penger for hver fisk de slaktet. For produksjonskostnadene har bare gått opp i det siste. Det er utfordrende for mange og vi trenger priser som er høyere enn de har vært. Priser på 40-tallet og under er ikke bærekraftig. Men vi må så klart prøve og få ned kostnadene også.

Ifølge seneste kvartalsrapporter fra Grieg Seafood og Norway Royal Salmon (NRS) ligger produksjonskostnadene i Norge for tiden på rundt 43,50 kroner kiloen

Kristian Botnen er daglig leder i Lingalaks. Foto: Privat

I hvilken grad disse prisene vil vedvare, tør ikke Botnen helt å spå.

– Nå er vi inne i en periode hvor det er lav vekst, mars er den måneden med lavest sjøtemperaturer og dermed lavere tilvekst og lav slakting. Og veldig mange i sør har kanskje blitt ferdig med høst 19-generasjonen. Det har vært mye fisk i markedet til nå.

Han sier at det passer veldig godt for selskapet om disse prisene holder seg ut mars.

– Det er meget hyggelig hvis det holder seg på dette nivået. Vi har slaktet mye og hatt en god produksjon den siste 9 månedene – og har bare ventet på høyere priser for å ta ut effekten av det gode arbeidet vi har gjort. Forhåpentlig får vi betalt for det nå, sier han – og utdyper:

– Men det er vanskelig å si hva som skjer fremover. Det endrer seg raskt. Norge er et lite land, men nå stenger de ned i Oslo igjen. Byer i New Zealand har også steng ned, for eksempel. Og det vil nok komme flere slike hendelser fremover. Hvis andre store land stenger ned, vil det få store konsekvenser for oss.

60 kroner i mars

Fish Pool sine fremtidspriser for mars ligger på 60 kroner, mens de for april og mai er nede på 56 kroner.

Forvalter Alf Inge Gjerde i Storebrand er ser ikke bort ifra snittpriser på over 60 kroner resten av året.

– Jeg vil anta at dette er mer en kortsiktig økning nå, men jeg vil ikke si at 60-kroner er unaturlig som en snittpris resten av året. Men at det kanskje kan komme litt ned igjen utover våren – det vil jeg anta, sier Gjerde til IntraFish.

– Hvordan påvirker dette lakseaksjene?

– Det er vanskelig å si om prisene er noe som vil fortsette på kort sikt. Men vi ser at lakseaksjene påvirkes av kortsiktige svingninger i lakseprisen og lakseprisen påvirkes i en viss grad av svingninger i tilbudet – og da gjerne hvor mye som blir slaktet fra uke til uke. Men vi som investorer legger ikke så mye vekt på de kortsiktige svingningene. Vi ser mer på markedsbalansen litt over tid. I øyeblikket er den preget av at HORECA-segmentet er nede. Det går mye mer til dagligvare enn tidligere – og vår tro er at når HORECA åpner opp igjen, vil vi ha et dagligvaremarked som ligger høyere enn vi har hatt tidligere. Det skyldes at folk er blitt mer vant til å spise fisk hjemme, sier Gjerde.