Tirsdag fikk de 16 ansatte i utstyrsprodusenten NorseAqua i Bindal, helt sør i Nordland beskjed om at bedriften får nye eiere. Selskapet som Lars Berg-Hansen startet i 2014 begynte som en produsent av skjul og fôringsautomater til rensefisk. Nå selger de i tillegg en egenutviklet kjeglespreder for fôring av laks.

– Jeg startet opp dette for å skape arbeidsplasser her i Bindalen og langs kysten. Det har vi lyktes med ved å få rognkjeksen til å beite og trives, sier Berg-Hansen til IntraFish.

Kjøperen er CageEye, et Oslo-basert selskap som driver med beslutningsstøtte for fôring basert på akustisk utstyr i merdene og en programvare basert på maskinlæring. Selskapet har kapitalsterke eiere, som det nederlandske investeringsselskapet AquaSpark samt et London-basert investeringsselskap.

Hemmelig salgssum

Salget er allerede gjennomført. Transaksjonen skjer som et rent salg med oppgjør i en kombinasjon av kontanter og aksjer. Lars Berg-Hansen eide 90 prosent av NorseAqua, mens daglig leder Sveinung Kristiansen (57) og FoU-leder Martin Munkeby eide 5 prosent hver.

Bendik Sørensen Søvegjarto (28), daglig leder i CageEye, har gått inn som styreleder i NorseAqua.

– Vi ønsker ikke å si noe om prisen, utover at det er en rettferdig pris som begge er fornøyd med, sier Søvegjarto til IntraFish.

Han sier at de to selskapene vil fortsette som selvstendige selskaper, men at de vil samarbeide på teknologiutvikling på fôrsiden, samt i markedsarbeidet.

– Ledelsen og produksjonen i Bindal ligger fast. Sveinung fortsetter som daglig leder i NorseAqua, mens Lars er blitt ansatt som forretningsutvikler i CageEye med kontorplass hos NorseAqua i Bindal.

Transaksjonen skjer uten noe earn-out-avtale (det vil si at endelig salgssum ikke avhenger av fremtidige resultater). Partene har selv gjennomført arbeidet med transaksjonen, uten bruk av finansielle rådgivere.

– Alle parter har jobbet mye med prosessen. Siden i sommer har CageEye gjort en grundig gjennomgang (en såkalt due diligence) av hele selskapet, og jeg er stolt og glad over hva vi har fått til, sier Kristiansen.

Sveinung Kristiansen (t.v.) og Lars Berg-Hansen i Norseaqua. Arkivfoto Foto: Norseaqua

– Har hatt flere beilere

Berg-Hansen sier at det gjennom årene siden oppstart har vært flere aktører som har vist interesse for å kjøpe NorseAqua.

– Det er nok ikke noen hemmelighet at det er ulike aktører som ville gjort ting sammen med oss, men dette er første gang en aktør som har noe nytt og spennende å komme med. Adferdsanalyse av fisk i sanntid er noe som trigget meg veldig til å si at dette skal vi kjøre sammen.

Søvegjarto i CageEye er imponert over de ansatte i NorseAqua.

– Teamet her har vist at de har lykkes med å endre måten oppdretterne operasjonelt jobber på, ved å være pionerer innenfor introduksjon av rensefisk for næringen. Det de har gjort med rensefisk er vi i ferd med å gjøre på fôring, sier Søvegjarto, og legger til:

– Vi har brukt over 30 år på å lære oss å forstå laksen gjennom dens kroppsspråk.

Lars Berg-Hansen er gjensidig imponert over hva CageEye har fått til.

Feiret med sukkersjokk – og ny traktor

Berg-Hansen medgir at det er litt vemodig å selge selskapet som han egenhendig har bygget opp fra ingenting.

– Da vi begynte var det jeg som betalte alle regninger og knøt alle knuter. Babyen min har siden gått i barnehage, gått på skole, og nå flytter den ut. Navlestrengen er kuttet. Det er litt rart, men det er riktig for meg og riktig for NorseAqua.

– Hvordan har du feiret salget?

– Da transaksjonen ble sluttført kjøpte jeg inn godteri for over 500 kroner. Jeg og kona Karoline fråtset i Mokkabønner og Non-stop. I tillegg skal vi bestille oss en Zetor med lasteapparat, sier han med en dårlig skjult henvisning til det norske countrybandet Too Far Gones klassiske sang «Zetor’n».

– Traktor er viktig – da får vi holdt det rent og pent på og rundt gården vår i Bindal, legger han til.

Sveinung Kristiansen feiret salget på mer tradisjonelt vist.

– Det er blitt noen flakser sjampanje, og det blir nok noen til nå som salget er offentliggjort. Det er viktig å ta seg tid til å feire litt av og til.

Lars Berg-Hansen på merdkanten, her under det såkalte kjeledresstreffet i mars. Foto: Eystein Fiskum Hansvik/Pkom

Har voldsomme ambisjoner

Søvegjarto i CageEye sier at selskapet og deres eiere har store ambisjoner.

– Innen 2025 skal vi ved hjelp av forbedret fôring hos kundene være gjør at verden produserer 8 milliarder ekstra sjømatmåltider per år.

I første omgang satser CageEye på laksemarkedet, men på sikt vil de også selge løsninger til oppdrett av andre arter.

Selskapet har i dag nær 30 ansatte, hovedsakelig i Oslo, men også andre steder som i Chile, Australia og Tyskland.

– Vi har mål om å få en omsetning på over 100 millioner kroner innen 2021, og er utvikler oss i henhold til planen vår, sier Søvegjarto.

Det er imidlertid en lang vei å gå – i fjor omsatte selskapets norske virksomhet kun for knapt 5 millioner kroner. Søvegjarto ønsker ikke å opplyse om hvor mye de venter å omsette for i år.

Sveinung Kristiansen i NorseAqua opplyser at de regner med å omsette for omtrent like mye i år som i fjor (28 millioner kroner), «med et greit resultat».

Startet med et brak

IntraFish har flere ganger omtalt Lars Berg-Hansen og hans NorseAqua som han startet i 2014 som 24 åring, mens han ennå var student. Med ungdommelig pågangsmot startet han opp for å skape arbeidsplasser i sin kjære Bindal.

Bedriften vokste raskt – fra 3 til 20 ansatte, og ned i 11 igjen.

– Jeg ga for mye gass for tidlig, da det haglet inn ordrer fra alle kanter. Nå har vi effektivisert drifta slik at vi skal klare å levere tidsnok, samtidig som vi bygger en akseptabel ordrereserve, sa Berg-Hansen i et profilintervju med IntraFish i mai 2015.

Med sin karakteristiske ryggsekk, og ofte med lusekofte og kassegitar, ble unge Berg-Hansen raskt en populær foredragsholder på ulike konferanser. Han ble også nominert til årets navn i Fiskeribladet i 2015.

Den raske veksten hadde imidlertid en bakside. Den unge gründeren har vært åpen på at han på ett tidspunkt rett og slett møtte veggen, og ble psykisk syk av det voldsomme arbeidspresset. Det var noe han første gang fortalte om på en DN-konferanse i Oslo i september 2018.

Det var også i den forbindelse at han lot Sveinung Kristiansen overta rollen som daglig leder, formelt i sommer.

– Sveinung har allerede hatt de fleste oppgavene som ligger hos daglig leder over lang tid, da er det riktig at dette blir formalisert. Dette vil også frigjøre tid for meg, slik at jeg kan jobbe med å utvikle nye produkter og finne nye inntektsstrømmer, sa Berg-Hansen i august.

- Jeg tok på meg en genser ho bestemor har strikka, sier Lars Berg-Hansen. Arkivfoto. Foto: Anders Furuset

Prøvet og feilet

NorseAqua er en suksesshistorie. Det meste har gått bra, men det har også vært skjær i sjøen.

– I 2016 ansatte vi en dyktig veterinær for å tilby konsulenttjenester til næringa, men vi lyktes ikke med forretningsmodellen og avviklet satsingen. Siden oppstartet har NorseAqua hatt nær 50 ulike produktideer på skrivebordet, hvor nær 90 prosent er blitt forkastet. Vi har lært mye og føler vi har funnet vår plass i næringa, sier Berg-Hansen nå.

– I min nye rolle som forretningsutvikler tror jeg vi kan få til mer innovasjon, ikke bare forbedringer av eksisterende løsninger, avslutter han.

Nøkkeltall NORSEAQUA AS (tall i millioner kroner)
2018 2017 Endring
Inntekter 28,4 27,7 2,5 %
Driftsresultat 6,0 0,0
Resultat før skatt 5,9 0,0
Årsresultat 4,5 0,0
Driftsmargin 21,1 % 0,0 %
Egenkapital 6,8 5,3 28,3 %
Totalbalanse 15,4 18,3 -15,8%
Langsiktig gjeld 0,0 0,0
Nøkkeltall CAGEEYE AS (tall i millioner kroner)
2018 2017 Endring
Inntekter 4,6 1,7 170,6 %
Driftsresultat -8,6 0,0
Resultat før skatt -8,7 0,0
Årsresultat -6,3 0,0
Driftsmargin 0,0 %
Egenkapital 36,8 3,6 922,2 %
Totalbalanse 42,9 4,9 775,5 %
Langsiktig gjeld 1,8 0,0