Lovundlaks AS annonserer søndag interesse for utredning av mulighetene for havbruk til havs langs norskekysten, nærmere bestemt i områder utenfor Helgeland i Nordland, skriver selskapet i en pressemelding.

Videre utviklingsarbeid vil foregå gjennom selskapet Utror AS, som vil bli etablert for å i første omgang arbeide for at områdene utenfor Helgelandskysten blir inkludert i forestående konsekvensutredning for havbruk til havs.

Selskapets ambisjon, gitt at en konsekvensutredning viser at sameksistens i de aktuelle områdene er mulig, er å ta en ledende rolle i utviklingen av havbruk til havs utenfor Nordland, og å videreutvikle industrieventyret for sjømatnæringen og omkringliggende industri i regionen, skriver selskapet i pressemeldingen.

Utror
  • Utror er et norsk selskap under stiftelse som etableres for å utrede mulighetene for havbruk til havs i identifiserte områder utenfor Helgelandskysten.
  • Selskapets aksjonærer vil være Lovundlaks, Lars Konrad Johnsen og Mathias Iversen. Johnsen vil være styreleder og ansatt som prosjektleder og -utvikler i selskapet, og Iversen vil være styremedlem og ansatt som daglig leder.
  • Johnsen kommer fra stillingen som aksjeanalytiker med ansvar for sjømatsektoren i Carnegie, mens Iversen kommer finansieringsavdelingen i DNB Markets med erfaring fra et bredt spekter av kapitalmarkedstransaksjoner for selskaper på tvers av ulike sektorer inkludert sjømatsektoren. Johnsen og Iversen tiltrer formelt sine roller i Utror 1. januar 2022. Selskapets tredje styremedlem vil være Ulrik Ulriksen, som også sitter i styret i Lovundlaks og er midlertidig daglig leder og operasjonsdirektør i Steen-Hansen AS.

– Ydmyke for risikoen

Selskapet har gjennom det siste året gjennomført omfattende studier og vurderinger av de naturgitte forholdene, mulige sameksistensutfordringer og muligheter, samt teknologikrav. Selskapet har gjennom denne tiden sparret med en design- og teknologileverandør, med felles ambisjon om å utvikle den mest bærekraftige løsningen for fremtidens havbruk i åpne farvann.

Utror vil kombinere Lovundlaks’ driftskompetanse utviklet gjennom 50 år med pionérarbeid i oppdrettsnæringen, med teknologileverandørenes erfaringer med konstruksjon av sikre og robuste enheter som tåler de værharde forholdene på norsk kontinentalsokkel.

– Utrors analyser viser at de naturgitte forholdene i områdene utenfor Helgeland er ideelle for oppdrett av laks på laksens premisser, noe som også støttes av Lovundlaks’ gode biologiske erfaringer på eksponerte lokaliteter «innaskjærs» på Helgeland, sier daglig leder i Lovundlaks, Jacob Palmer Meland, i pressemeldingen.

Nå skal vi gjennom Utror bruke den neste tiden på å sørge for at mulighetene utredes på en god og faglig måte slik at Helgelandskysten blir med på det vi tror kan bli en ny epoke i norsk oppdrettsnæring, sier Jacob Meland, daglig leder i Lovundlaks. Foto: Arkivfoto Bent-Are Jensen

Basert på Utrors analyser er mulighetene for sameksistens og potensielle synergier med andre næringer også gode, men dette ønsker Lovundlaks å få en enda bedre forståelse av gjennom en konsekvensutredningy, sier Meland.

– Lovundlaks er ydmyke for risikoen nye konsepter og produksjonsmetoder kan føre med seg. Samtidig er vi avhengige av å utvikle oss og tørre å utforske ny teknologi. På denne måten skal vi kunne fortsette å være en garantist for arbeidsplasser på Helgeland – også for neste generasjon. Nå skal vi gjennom Utror bruke den neste tiden på å sørge for at mulighetene utredes på en god og faglig måte slik at Helgelandskysten blir med på det vi tror kan bli en ny epoke i norsk oppdrettsnæring, sier Meland.

Tre foreslåtte områder

Norsk oppdrettsnæring er avhengig av å ta i bruk nye områder og produksjonsmetoder for å kunne nå ambisjonen om femdobling av laks- og ørretproduksjon innen 2050 på miljøets betingelser. Havbruk i åpne farvann representerer ikke bare en mulig vekstpilar som kan bidra til å nå denne ambisjonen, men har et omfangspotensiale som kan gjøre det til en ny æra for Norge innen sjømatnæringen globalt, skriver Lovundlaks i pressemeldingen.

En utredning av mulige områder for havbruk til havs i Norge og tilrettelegging ved etablering av eget konsesjonsregime er bredt politisk forankret, senest i Hurdalsplattformen til den nye regjeringen utgått fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

I Fiskeridirektoratets kartleggingsrapport fra 2019 anbefales 11 områder langs norskekysten for konsekvensutredning for havbruk til havs. Av disse ligger to av områdene utenfor Helgelandskysten i Nordland. Fiskeridirektoratets vurderinger, som er basert på Havforskningsinstituttets grundige analyser og innspill fra ulike myndigheter og arealinteressenter, peker på at områdene fremstår som attraktive for havbruk til havs. Dette støttes også av Utrors foreløpige undersøkelser, skriver Lovundlaks i pressemeldingen.

På bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet har Fiskeridirektoratet i november 2021 foreslått tre områder langs norskekysten som skal konsekvensutredes og potensielt tilrettelegges for havbruk til havs. Direktoratet har bedt om innspill til forslaget fra andre myndigheter og organisasjoner. De tre foreslåtte områdene er Norskerenna Sør utenfor Rogaland, Frøyabanken Nord/Sør utenfor Trøndelag og Tromsøyflaket utenfor Troms og Finnmark.

– Potensial for å bli en ny suksesshistorie

Som Norges fremste og viktigste oppdrettsfylke med en unik kompetansebase, veletablert verdikjede og en rekke naturgitte fordeler har Nordland et utgangspunkt for å utrede mulighetene for havbruk til havs som de færreste fylkene i Norge kan måle seg med, skriver Lovundlaks i pressemeldingen. At områdene utenfor Nordland er utelatt fra Fiskeridirektoratets foreløpige forslag til tre områder som skal tilrettelegges for havbruk til havs gjennom konsekvensutredning må endres, slik at mulighetsrommet utenfor Nordland kan bli klarlagt, mener selskapet.

– Vi har gjennom det siste året blitt godt kjent med Lovundlaks som et svært profesjonelt selskap med sterk lokalforankring og sunne verdier, og som et av de aller fremste oppdrettsselskapene i Norge når det gjelder drift. Deres veloverveide nøkternhet, med sterkt og spisset driftsmessig fokus på trivsel for fisk, folk og utstyr, forplikter. Motivert av Lovundlaks sitt pionérarbeid for oppdrettsnæringen i Nord-Norge gjennom de siste 50 årene, gleder vi oss til å ta fatt på denne reisen som har potensial for å bli en ny suksesshistorie for regionen, sier Lars Konrad Johnsen, tiltredende styreleder i Utror, sier tiltredende styreleder i Utror, Lars Konrad Johnsen, i pressemeldingen.