Den gigantiske konstruksjonen «Jostein Albert» ankom området Hadselfjorden på lørdag, og lå utenfor Lekang til den var ferdig losset av. Onsdag startet slepingen av konstruksjonen, og i dag, torsdag, ligger den i endelig posisjon utenfor Ytre Hadseløya.

Nå venter endelig forankring av installasjonen og kobling til landstrøm.

– For å begynne prosessen må man senke den ned til en viss dybde. Så er det neste steget å trekke på kjettingene som lå der fra før av. Det skjer i løpet av dagen eller de nærmeste dagene, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen til IntraFish.

Lang prosess

Han sier selskapet ser frem til å få fisk i Havfarmen.

– Det har vært en lang prosess og jeg tror folk gleder seg til å begynne med det vi egentlig holder på med, som er lakseoppdrett og ikke byggeprosjekt, sier Martinussen.

Bilder fra nedsenkingen av Havfarmen før den ble slept til endelig lokasjon utenfor Ytre Hadseløya. Foto: Nordlaks

Han forteller om travle dager siden Havfarmen ankom på lørdag.

– Det har vært en veldig hektisk prosess med mange involverte i oppdrettsavdelingen og i Havfarmen. Og ikke minst så har mange leverandører vært involvert. Starten har også vært preget av at folk har hatt stor entusiasme og enormt pågangsmot – og de har jobbet og stått på. Alt har gått helt etter planen.

– Har dere hatt problemer med publikum som er for tett på?

– Det har vært en del skuelystne, både på land og på sjøen – og vi har hatt bare gode erfaringer med det så langt. Alle har holdt seg på trygg avstand, svarer Martinussen.

Havfarmen før avlessing fra BOKA Vanguard. Foto: Nordlaks
Havfarmene
  • Nordlaks skal bygge to Havfarmer, som hver har form som et skip, sett ovenfra.
  • Den første skal ligge i Hadsel i Vesterålen, i regionen der Nordlaks har sitt hovedkvarter. Den andre skal etter planen ligge utenfor Hamarøy.
  • Havfarmen blir blant verdens aller største flytende enheter. Til bygging, som foregår i Kina, vil det gå med rundt 30.000 tonn stål. Den bygges i 380 bolker, som skal sveises sammen til én enhet.
  • Prislappen på hver Havfarm blir rundt 1 milliard kroner, minst. Tallene er ikke klare ennå.
  • Nordlaks seilte i 2017 opp som Nord-Norges nest største lakseprodusent, med en omsetning på rundt 2,9 milliarder kroner. Konsernet er verdens 11. største lakseprodusent, målt i slaktevekt.
  • Havfarmen har 13 utviklingstillatelser.
  • Nordlaks har foreløpig ikke startet byggingen av havfarm 2, som er dynamisk, og har fått 8 utviklingstillatelser.

Les også: