I en pressemelding opplyser programvare- og dataanalyseselskapet Manolin at de har gjort et gjennombrudd i sitt arbeid med å spore fiskehelseutfordringer i lakseoppdrett. Selskapet sier at deres maskinlæringsmodeller greier å forutse utbrudd av den alvorlige virussykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) og pankreassykdom (PD) med over 93 prosent treffsikkerhet.

PD er en alvorlig smittsom virussykdom hos laksefisk i sjøvannsoppdrett, og blir forårsaket av Salmonid alphavirus. Fisk med sykdommen får omfattende skader i bukspyttkjertelen og betennelse i hjerte- og skjelettmuskulatur. Ifølge Fiskehelserapporten 2020 pågår det to PD-epidemier i Norge: Genotypen SAV3 har vært utbredt på Vestlandet etter et utbrudd på starten av 2000-tallet, og marin SAV2 har spredt seg raskt i Midt-Norge siden 2010.

ILA blir i Fiskehelserapporten karakterisert som en «ulmebrann», ettersom viruset kan være til stede i et anlegg i lang tid før en observerer fisk med typiske sykdomstegn, og at dette ofte gjør det vanskelig å påvise virus. Dette viruset etablerer seg først på fiskens gjeller og hud, og angriper så blodkarsystemet.

Selskapet Manolin mener deres at maskinlæringsmodeller finner PD og ILA med over 93 prosent treffsikkerhet. Bildet viser deres pankeassykdomsoversikt for området rundt Bergen. Foto: Screengrab

– Ekte gjennombrudd

– Dette er et ekte gjennombrudd for selskapet vårt og næringen generelt. De siste par månedene har vært en kulminering av flere års arbeid, sier John Costantino, som er teknologidirektør og medgrunnlegger i Manolin, i uttalelsen.

John Costantino Foto: Camilla Aadland

Han forklarer at maskinlæringsmodellene deres er drevet av millioner av datapunkter, blant annet sanntids-rapporter om sykdomsutbrudd, oseanografiske prognoser, marine sensorer, båt- og skipstrafikk og produksjonsaktivitet fra 600 aktive anlegg og mer enn to tiår med historiske data.

Hentet åtte millioner i høst

I pressemeldingen opplyser Manolin at de i fjor høst hentet åtte millioner kroner fra Boost VC, Hatch AS og Innovasjon Norge, og at de har oppbemannet innen fiskehelse og programvareutvikling. Selskapet ble grunnlagt i 2018, og har kontorer på Bryggen i Bergen, samt i den amerikanske byen Denver, som ligger i delstaten Colorado.

De har blant annet Kvarøy Fiskeoppdrett, Lingalaks, Hofseth Aqua og Firda Seafood på kundelisten.

I pressemeldingen skryter Tore Holand, som er styremedlem i flere norske oppdrettsselskap, av Manolins teknologi:

– Det er viktig for næringen å fortsette og heve sine standarder. Manolin har bygget et verktøy som jobber sammen med oppdretternes erfaring og ekspertise, ikke erstatter den. Med denne typen innsikt, kan oppdrettere fortsette å finne nye måter å revurdere sine prosesser og forbedre seg. For å være en del av fremtiden, må man holde tritt med teknologiske fremskritt, sier han om maskinlæringsmodellene.