Det er en marginal oppgang fra den «rekorddårlige» fjorårssesongen, og ned ti prosent fra snittet for de ti foregående sesongene, skriver organisasjonen i en pressemelding.

- Siden om lag 22.000 laks ble satt tilbake for å sikre nok gytefisk, ender vi opp med en samlet beskatning på rundt 80.000 laks i elvene. Det vil si én fisk per sportsfisker, forteller fagsjef Erik Sterud hos Norske Lakseelver i meldingen.

Statistikken til organisasjonen er basert på fangstanslag i 56 elver, som utgjør rundt 64 prosent av totalfangsten. Endelige tall kommer fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i januar, og organisasjonen skriver at de historisk har bommet med kun 1-2 prosent.

Laveste fangst i moderne tid?

Organisasjonen skriver at de vanligvis fanges omtrent like mye fisk med not og garn i sjøen, av rundt 900 sjølaksefiskere.

-I år har vi få signaler fra sjølaksefisket, men ingen ting tyder på at det har vært en god sesong i sjø heller. Dermed kan det se ut som om vi ender med det laveste totale fangsttallet for laks i moderne tid. Fasiten får vi 22.november, når tall fra sjølaksefisket publiseres av SSB, forklarer Sterud i meldingen.

Det meldes om stort sett gode fiskeforhold i elvene, og at de lave fangstene trolig skyldes at lite fisk har kommet inn til kysten og opp i elvene. Unntaket er flere elver på Østlandet og Sørlandet, hvor det har vært gode fangster.